FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nakon 20 godina susret osnivača Društva dizajnera Hrvatske

ZAGREB, 26. lipnja 2005. (Hina) - Dvadesetak dizajnera, koji su ulipnju 1983. osnovali Društvo dizajnera Hrvatske, susreli su se, uočiobljetnice osnutka Društva, podsjetivši na događaje od prije 20-takgodina koji su obilježili i odredili današnja dizajnerskaopredjeljenja u Hrvatskoj.
ZAGREB, 26. lipnja 2005. (Hina) - Dvadesetak dizajnera, koji su u lipnju 1983. osnovali Društvo dizajnera Hrvatske, susreli su se, uoči obljetnice osnutka Društva, podsjetivši na događaje od prije 20-tak godina koji su obilježili i odredili današnja dizajnerska opredjeljenja u Hrvatskoj.

Na neformalnom susretu hrvatski dizajneri podsjetili su kako je osnutak Društva dizajnera Hrvatske, a današnjeg Hrvatskog dizajnerskog društva, bio mukotrpan i dugotrajan proces koji se odvijao pd 1982. do 1985. - od prvih prijedloga Sekcije za industrijski dizajn, da se u naslovu ULUPUH-a, iza "primijenjenih umjetnika", doda i "dizajnera", preko "zakonskih nadmudrivanja", da bi se konačno Društvo konstituiralo u svibnju 1985.

Podsjetili su također na pokrenute programe Hrvatskog dizajnerskog društva - Studija dizajna te ustanovljivanje specijalizirane sajamske priredbe "Ambienta" na Zagrebačkom velesajmu.

Na susretu je također održana komemoracija za prvog predsjednika Društva, Bernarda Bernardija, te na ostale kolege koji su u međuvremenu umrli, Vjenceslava Richtera, Vladimira Frgića i MIroslava Šuteja.

Posebice su izrazili zadovoljstvo uvrštenjem trojice hrvatskih dizajnera - Bernardija, B. Budimirova i Tomislava Krizmana, u Svjetsku enciklopediju dizajna - London, New York.

Izrazili su zadovoljstvo rezultatima tadašnjih aktivnosti jer je Hrvatsko dizajnersko društvo, kojeg je osnovalo 15-tak članova Dizajn sekcije ULUPUH-a, danas profesionalna organizacija u čijem je članstvu više od 330 dizajnera.

Studija dizajna, koji je pokrenut 1977. do sada je završilo devet generacija, od kojih su neki već postigli visoku reputaciju u zemlji i inozemstvu.

Sajamska priredba "Ambienta" održava se već 17 godina, a kriterij za dobivanje nagrada koje se dodjeljuju na priredbi odredilo je još Društvo dizajnera Hrvatske.

Dizajneri su također napomenuli kako je samo Dizajn centar Zagreb jedini projekt Društva dizajnera Hrvatske u koji je (80.-tih godina) uloženo mnogo napora, a koji ipak, zbog svojevrsnih "zakulisnih igara" s prostorom u nekadašnjoj ulici 8. Maja (danas Hatzova 17.), nije ostvaren. Zato su izrazili nadu da će ponovna akcija za otvaranje Dizajn centra, u organizaciji sadašnjeg Hrvatskog dizajnerskog društva, imati više uspjeha.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙