FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Ludbregu seminar restauratora o "povijesnoj žbuki"

LUDBREG, 4. srpnja 2005. (Hina) - U ludbreškom Restauratorskom centru,smještenu u dvorcu Batthyanyu, počeo je danas seminar "Restauratorskipristup povijesnim žbukama", na kojem sudjeluje 40-ak stručnjakaHrvatskoga restauratorskog zavoda te nekolicina stručnjaka i studenataiz Njemačke.
LUDBREG, 4. srpnja 2005. (Hina) - U ludbreškom Restauratorskom centru, smještenu u dvorcu Batthyanyu, počeo je danas seminar "Restauratorski pristup povijesnim žbukama", na kojem sudjeluje 40-ak stručnjaka Hrvatskoga restauratorskog zavoda te nekolicina stručnjaka i studenata iz Njemačke.

Skup će trajati do 15. srpnja, a predavanja se održavaju u velikoj dvorani dvorca Batthyanya i otvorena su za javnost.

Praktični dio skupa, radionica, održava se u kapeli sv. Križa u Križovljanu pored Ludbrega, a istraživat će se sačuvane srednjovjekovne žbuke i tu je ograničen broj polaznika - konzervatora i restauratora.

Kapela sv. Križa sagrađena je u 13. stoljeću i zajedno s inventarom vrlo je važna i zanimljiva spomenička cjelina. U više se navrata djelomice u građevnom smislu mijenjala opremanjem crkvenim inventarom i oslikavanjem zidova.

Danas je u lošem stanju i izvan je uporabe, ali s još sačuvanim spomeničkim vrijednim sastavnicama, pa je zato naročito prikladna za studijski pristup konzervatorsko-restauratorskim radovima, uz edukativne programe.

Svrha seminara o "povijesnoj žbuki" jest uputiti polaznike u znanstveni pristup dijagnosticiranja oštećenja radi što primjerenijeg konzervatorsko-restauratorskog pristupa obnovi.

Održava se u suradnji s Fachhochschule Potsdam - Studiengang Restaurirung (strukovna restauratorska škola iz Postdama), odakle dolaze i predavači dr. Werner Koch i dr. Stephan Laue, konzervatori i restauratori povijesnih žbuka i zidnih slika. Praktični dio vodit će austrijski restaurator Hannes Weissenbach, koji se specijalizirao za pripremu i restauriranje povijesnih žbuka.

Ta će tri stručnjaka voditi radionicu zajedno sa stručnjacima Hrvatskoga restauratorskog zavodai

Održavanje seminara sastavni je dio ovogodišnjeg programa međunarodne suradnje Hrvatskog restauratorskog zavoda, koji je prihvatilo hrvatsko Ministarstvo kulture.

Ludbreški Restauratorski centar osnovan je godine 1998. u sklopu Hrvatskoga restauratorskog zavoda, a u njemu je do sada obnovljeno više stotina vrijednih primjeraka sakralne umjetnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙