FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ravnatelj Hrvatske matice iseljenika posjetio Hrvate u Chicagu

WASHINGTON/CHICAGO,4. srpnja 2005.(Hina) - Ravnatelj Hrvatske maticeiseljenika Nikola Jelinčić boravi u Chicagu gdje je bio gostomladinskoga tamburaškog festivala Hrvatske bratske zajednice iposjetio Hrvatski etnički institut.
WASHINGTON/CHICAGO,4. srpnja 2005.(Hina) - Ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Nikola Jelinčić boravi u Chicagu gdje je bio gost omladinskoga tamburaškog festivala Hrvatske bratske zajednice i posjetio Hrvatski etnički institut.

Tijekom desetodnevnoga boravka u Sjedinjenim Državama i Kanadi Jelinčić je posjetio Hrvate u New Yorku te Mississaugi i Torontu, a od 1. do 4. srpnja boravi u Chicagu.

Jelinčić je u Chicagu bio gost 39. omladinskog tamburaškog festivala Hrvatske bratske zajednice na kojemu je od 1. do 3. srpnja nastupilo 28 tamburaških sastava, s ukupno 800 izvođača iz SAD-a i Kanade, a pratilo ga je više od 2000 američkih Hrvata i gostiju.

Hrvatskoj bratskoj zajednici su u povodu festivala čestitke za čuvanje i njegovanje hrvatske kulture i tradicije uputili hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i gradonačelnik Chicaga Richard Daley.

Jelinčić je u Chicagu posjetio Hrvatski etnički institut u kojemu se nalazi jedan od najvećih izvora materijala o povijesti iseljene Hrvatske. S radom Instituta upoznao ga je kustos Hrvatske franjevačke kustodije fra Marko Puljić.

Jelinčić je nakon mise u crkvi Sv. Jeronima u nedjelju okupljenim američkim Hrvatima predstavio rad Hrvatske matice iseljenika, posebice projekt Muzeja hrvatskog iseljeništva koji se planira otvoriti 2007. u Zagrebu.

On je naveo da je 1936. postojao muzej iseljeništva u Splitu i Zagrebu, te da novi Muzej hrvatskog iseljeništva, koji se otvara uz pomoć hrvatske Vlade, odgovara na dugogodišnju potrebu da se predstavi povijest iseljene Hrvatske.

Bilo je riječi i o projektu Hrvatski dani za djecu, učitelje i roditelje, koji će se u suradnji Hrvatske matice iseljenika i hrvatskog Generalnog konzulata u Chicagu održati drugu godinu za redom i koji će se održavati i dalje jer je pokazao dobre rezultate i pobudio veliko zanimanje Hrvata u Chicagu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙