FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Jelinčić u posjetu američkim Hrvatima

WASHINGTON/NEW YORK,26. lipnja(Hina) - Ravnatelj Hrvatske maticeiseljenika Nikola Jelinčić boravi u posjetu Sjedinjenim Državama kakobi potaknuo veze američkih Hrvata i domovine.
WASHINGTON/NEW YORK,26. lipnja(Hina) - Ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Nikola Jelinčić boravi u posjetu Sjedinjenim Državama kako bi potaknuo veze američkih Hrvata i domovine.

Jelinčić je u subotu sudjelovao na obilježavanju Dana državnosti Republike Hrvatske u Hrvatskom centru na Manhattanu u New Yorku, a u nedjelju na pikniku koji su hrvatski iseljenici priredili u New Jerseyu.

"Cilj mojega posjeta je upoznati hrvatsko iseljeništvo s programima Hrvatske matice iseljenika u namjeri da se što više njih, posebice mladih, uključi u naše projekte, uči hrvatski jezik i kulturu i međusobno se upoznaje", rekao je Jelinčić u telefonskom razgovoru za Hinu.

Na pikniku koji je klub otoka Krka priredio na Hrvatskoj zemlji u New Jerseyu, terenu koji su newyorški Hrvati kupili 1973. kako bi imali mjesto za redovite susrete, Jelinčić je predstavio nekoliko projekata Hrvatske matice iseljenika.

Mlade Hrvate s područja New Yorka pozvao je da se uključe u Eco Heritage Task Force te zajedno s pedesetak mladih iz hrvatske dijaspore diljem svijeta sudjeluju u obnovi vojarne Roic i parka u Puli. Projekt počinje 17. srpnja i trajat će tri tjedna, a objekt će nakon obnove služiti kao kulturni centar Pule.

Hrvatska matica iseljenika u lipnju 2006. organizira prvi susret klapa iz iseljeništva koji će se održati u Crikvenici, Šibeniku, Sinju, Omišu, Podgori, Veloj Luci, Jelsi i Splitu. Jelinčić je na susret pozvao klapu Astorija iz New Yorka, a sudjelovat će i klape iz Argentine, Australije, Novog Zelanda, Crne Gore, Južne Afrike i Njemačke.

Nakon susreta s iseljeničkim društvom Istra iz New Yorka u ponedjeljak Jelinčić odlazi u Kanadu gdje će u Mississaugi kraj Toronta otvoriti Hrvatsko-kanadsku knjižnicu.

Jelinčić će od 1. do 3. srpnja u Chicagu biti gost 39. festivala Omladinske kulturne federacije Hrvatske bratske zajednice, a posjetit će i Hrvatski etnički institut i pojedina etnička društva.

Susrete će iskoristiti i kako bi iseljene Hrvate informirao o Muzeju hrvatskog iseljeništva koji će biti otvoren u Zagrebu 2007. Muzej treba dati sliku "iseljavanja Hrvata od dolaska Turaka", rekao je Jelinčić.

"Hrvatska taj muzej treba već odavno kako bi imala mjesto na kojem će biti obrađena povijest iseljeništva i predstavljena javnosti", rekao je Jelinčić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙