FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ravnatelj HMI-a otvorio hrvatsko-kanadsku knjižnicu u Mississaugi

WASHINGTON/MISSISSAUGA, 30. lipnja 2005. (Hina) - Ravnatelj Hrvatskematice iseljenika Nikola Jelinčić otvorio je u srijeduHrvatsko-kanadsku knjižnicu u Mississaugi, gdje će se kanadski Hrvatimoći upoznavati s hrvatskom književnošću, a mladi i s hrvatskimjezikom.
WASHINGTON/MISSISSAUGA, 30. lipnja 2005. (Hina) - Ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Nikola Jelinčić otvorio je u srijedu Hrvatsko-kanadsku knjižnicu u Mississaugi, gdje će se kanadski Hrvati moći upoznavati s hrvatskom književnošću, a mladi i s hrvatskim jezikom.

Jelinčić boravi u posjetu hrvatskim iseljenicima u Kanadi, nakon što je prethodno posjetio Hrvate u New Yorku.

"Knjižnica ima bogat fundus koji je stvoren zaslugom hrvatske zajednice koja je prepoznala da je to njezin interes i posebice interes mladih Hrvata", rekao je Jelinčić u telefonskom razgovoru za Hinu nakon što je otvorio knjižnicu.

Hrvatsko-kanadska knjižnica s čitaonicom na nekih 70 četvornih metara smjestila je oko 11.000 hrvatskih knjiga iz svih žanrova, a donirali su ih kanadski Hrvati.

Kako je rekao Ivo Jolić, predsjednik korporacije koja je formirana za stvaranje knjižnice, kupovinu prostora knjižnice i njegovu obnovu financirala je skupina od nekih 140 kanadskih Hrvata s oko 600.000 kanadskih dolara, a dosta radova su besplatno obavili hrvatski majstori.

Knjižnica će služiti Hrvatima iz Mississauge da mogu doći do hrvatske literature.

U Mississaugi, gradu kraj Toronta, živi najviše kanadskih Hrvata u Kanadi, oko 50.000. Mladi Hrvati će čitajući knjige na hrvatskom moći utvrditi i poboljšati znanje jezika svojih roditelja.

Hrvatska matica iseljenika je pridonijela fundusu knjižnice s 31 knjigom i 3 CD-a na kojima je pohranjen izbor najvažnijih djela cjelokupne hrvatske književnosti.

Jelinčić će tijekom posjeta Kanadi također razgovarati s predstavnicima ministarstva državljanstva i useljeništva savezne države Ontario. Potom odlazi u Chicago gdje će biti gost 39. festivala Omladinske kulturne federacije Hrvatske bratske zajednice na kojem će nastupiti 30 tamburaško-plesnih skupina mladih članova Zajednice.

Jelinčić je najavio da će na sajmu knjiga Interliber ove jeseni u Zagrebu biti predstavljena produkcija knjiga i periodike hrvatskog iseljeništva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙