FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Brčkom međunarodna konferencija o Savi

BRČKO, 2. lipnja 2005. (Hina) - U Brčkom je u četvrtak započela drugameđunarodna dvodnevna konferencija "Hidro-koridor rijeke Save", kojase održava u okviru programa Interreg tri (Inicijativa EU za poticanjeprekogranične, transnacionalne i međuregionalne suradnje) i na kojojsudjeluju predstavnici iz BiH, Hrvatske, SCG i Slovenije.
BRČKO, 2. lipnja 2005. (Hina) - U Brčkom je u četvrtak započela druga međunarodna dvodnevna konferencija "Hidro-koridor rijeke Save", koja se održava u okviru programa Interreg tri (Inicijativa EU za poticanje prekogranične, transnacionalne i međuregionalne suradnje) i na kojoj sudjeluju predstavnici iz BiH, Hrvatske, SCG i Slovenije.

Otvarajući konferenciju, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić je rekao da sudionici konferencije i na ovaj način ispunjavaju Okvirni sporazum o rijeci Savi koji je potpisan prije skoro tri godine.

Da bi se ostvario plovni put rijekom Savom, potrebno ju je osloboditi od zaostalih mina iz posljednjeg rata, kazao je Terzić i dodao kako će se nakon toga rješavati pitanje eko-sustava i uspostaviti koordinacijski sustav zaštite od elementarnih nepogoda.

Tijekom današnjeg radnog dana konferencije razgovaralo se o kreiranju regionalnih projekata i osiguranju argumenata za lobiranje kod međunarodnih financijskih institucija s ciljem što žurnije uspostave plovnog koridora rijekom Savom.

Predstavnici država potpisnica Okvirnog sporazuma o rijeci Savi (RH, SCG, BiH, Slovenija) iskazali su interes svojih vlada za punu revitalizaciju savskog hidrokoridora.

Hrvatska je u posljednjih pet godina u tu svrhu izdvojila 12 milijuna eura, što je nedovoljno, istaknuo je Branko Bačić, državni tajnik u ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka Vlade RH.

Srbija i Crna Gora izdvojila su novac za lociranje mina i deminiranje savskog plovnog puta kroz tu državu, napomenuo je Stanimir Vučičević, veleposlanik SCG u BiH. Uređenje savskog plovnog puta dat će poticaj daljnjem razvoju zemalja savskog sliva, dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙