FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka: Jadranka Kosor o programima za Rome

RIJEKA,20. lipnja(Hina) - Potpredsjednica hrvatske Vlade i ministricaobitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosordanas je u Rijeci predsjedala sjednicom Povjerenstva za praćenjeprovedbe Nacionalnog programa za Rome, te prije sjednice obišlariječka romska naselja.
RIJEKA,20. lipnja(Hina) - Potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor danas je u Rijeci predsjedala sjednicom Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome, te prije sjednice obišla riječka romska naselja.

Prije početka sjednice, koja je bila zatvorena za javnost za novinstvo je izjavila da će se na sjednici, uz provedbu Nacionalnog programa za Rome, razgovarati o provedbi Vladinog programa "Desetljeće za Rome" koje se odnosi na području Rijeke i Primorsko-goranske županije. Cilj je tog programa poboljšati uvjete stanovanja Roma, posebno u urbanim naseljima, uvjete zdravstvenog zbrinjavanja, zapošljavanja i školovanja djece i mladih.

Kosor je rekla da se jedinicama lokalne samouprave predlaže da, ovisno o mogućnostima, u prostornim planovima omoguće ostanak romskih naselja. Nakon obilaska romskih naselja na Rujevici i Mihačevoj dragi izjavila je da je stanje osjetno bolje no u drugim djelovima Hrvatske. Posebno se to odnosi na najveće romsko naselje Rujevici, gdje je stanarima omogućeno spajanje na elektroopskrbnu mrežu.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je također bio u posjetu, rekao je u razgovoru s predstavnicima naselja, da Grad Rijeka može pristati i na legalizaciju naselja, ali da ne može pristati na djelomična rješenja, odnosno da se tako postupi samo za Rome. U Rijeci ima još bespravnih naselja i stanara i takvi bi se problemi trebali rješavati cjelovito. O smjernicama moguće legalizacije, kazao je, rješenje treba donijeti Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Predsjednik udruge Roma Rijeke Surija Mehmeti kazao je da je Romima prihvatljivo i legaliziranje naselja, ali i dobivanje stanova na gradskom području, koji ne bi bili nužni smještaj.

Po procjenama, u naselju Rujevica živi 1700 Roma, a u svim romskim naseljima u Rijeci oko 2500.

U Hrvatskoj je, po procjenama, između 30.000 i 45.000 Roma.

U uvodnom dijelu sjednice, riječki pročelnik za urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Milorad Milošević kazao da se riječka romska naselja nalaze na područjima koja su po prostornim planovima namjenjena stambenoj izgradnji. Riječ je o atraktivnim područjima na kojima bi se mogle podizati stambene zgrade. Rješenje za ta naselja je, ili legaliziranje sadašnje izgradnje i dovođenje potrebne infrastrukture ili izmještanje stanovništva, no grad Rijeka ne može o tome samostalno odlučivati, rekao je.

(Hina) xdsil ysšh

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙