FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U brodogradilištu Kraljevica predana ekobrodica za PGŽ

KRALJEVICA,17. lipnja 2005.(Hina) - U brodogradilištu Kraljevica danasje obavljena primopredaja ekobrodice 574 RK, čiju je gradnjufinanciralo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja igraditeljstva, a koristit će ju riječko poduzeće Dezinsekcija d.o.o.za čišćenje otpada s površine mora i gašenje požara na područjuPrimorsko-goranske županije.
KRALJEVICA,17. lipnja 2005.(Hina) - U brodogradilištu Kraljevica danas je obavljena primopredaja ekobrodice 574 RK, čiju je gradnju financiralo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, a koristit će ju riječko poduzeće Dezinsekcija d.o.o. za čišćenje otpada s površine mora i gašenje požara na području Primorsko-goranske županije.

Dokumente o primopredaji brodice, vrijedne 2,8 milijuna kuna, potpisali su ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić i direktor brodogradilišta Kraljevica Ivica Šegulja.

Ekobrodica 574 RK dugačka je 13,1 metara, širine 4,4 metra, a razvija brzinu do 28,6 čvorova. Opremljena je protupožarnom crpkom, protupožarnim topom, spremištem za raspršivače, dizalicom, spremištima za zauljene vode i branom za sprječavanje širenja onečišćenja. Namijenjena je za čišćenje tekućeg i krutog otpada s površine mora, gašenje požara, hitne intervencije kod iznenadnih onečišćenja i druge poslove ekološke i protupožarne zaštite na moru.

To je druga iz serije od triju jednakih brodica koje će za Ministarstvo biti izgrađene u brodogradilištu Kraljevica.

Danas je potpisan i ugovor kojim Ministarstvo ekobrodicu daje na privremeno korištenje Primorsko-goranskoj županiji te ugovor kojim Županija ekobrodicu daje na korištenje poduzeću Dezinsekcija d.o.o.

Nakon potpisivanja ugovora brodica je krštena, a kuma je bila ministrica Matulović Dropulić.

Gradnja ekobrodice ostvarena je radi ispunjavanja obveza u sklopu Plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora. U provedbi tog plana važna je opremljenost i organiziranost kako bi se u slučaju onečišćenja moglo žurno djelovati, pa svaka luka na Jadranu treba imati opremu među kojom i brodice čistače, rekla je ministrica Matulović Dropulić.

Hrvatska sada na obalnom i otočnom području ima ukupno osam brodica čistača, a u lipnju ove godine bit će predana još jedna ekobrodica za Primorsko-goransku županiju, najavila je ministrica Matulović Dropulić.

Naglasila je da se brodice za potrebe ekološke zaštite mora na hrvatskoj obali Jadrana neće kupovati, nego da će ih Ministarstvo i nadalje naručivati u domaćim brodogradilištima, što pridonosi punjenju kapaciteta i zaposlenosti brodograditelja.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina dodao je da ta županija sada ima četiri ekobrodice, od kojih je danas predana nešto brža i učinkovitija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙