FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inine cijene prirodnog plina u III. kvartalu 2005. neće se mijenjati

ZAGREB, 1. srpnja 2005. (Hina) - Cijene prirodnog plina za distributereu trećem tromjesečju ove godine ostat će ista kao i dosad, proizlaziiz mišljenja Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) po kojemprijedlog Industrije nafte Ina za povećanjem dobavne cijene prirodnogplina distributerima za 16 posto "nije utvrđen u skladu sa odredbamaTarifnog sustava za dobavu prirodnog plina za tarifne kupce".
ZAGREB, 1. srpnja 2005. (Hina) - Cijene prirodnog plina za distributere u trećem tromjesečju ove godine ostat će ista kao i dosad, proizlazi iz mišljenja Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) po kojem prijedlog Industrije nafte Ina za povećanjem dobavne cijene prirodnog plina distributerima za 16 posto "nije utvrđen u skladu sa odredbama Tarifnog sustava za dobavu prirodnog plina za tarifne kupce".

Upravno vijeće HERA-e mišljenje o Ininom izračunu, upućenom 10. lipnja, donijelo je na današnjoj sjednici, a objavilo na svojoj web stranici.

HERA, navodi se u mišljenju, drži da su neutemeljena dva elementa u izračunu i to cijena prirodnog plina iz domaće proizvodnje, te iznos marže prodavatelja.

Naime, model kojim se utvrđuju elementi proračuna i cijena prirodnog plina iz domaće proizvodnje nije sastavni dio tarifnog sustava, pa nije moguće razlučiti koja je cijena prirodnog plina iz domaće proizvodnje utvrđena donošenjem Tarifnog sustava, odnosno koja je cijena uzeta u ponder prosjeka nabavnih cijena plina (C0), navodi se u mišljenju HERA-e.

Iznos marže prodavatelja nije razvidno utvrđen, kao niti troškovi koji se iz iste pokrivaju, navodi se.

Budući su oba elementa određena ranije na temelju preporuke Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva samo za drugo tromjesječje 2004. a ne stalnom odlukom, te se vrijednosti ne mogu uzeti u obzir prilikom izračuna cijene prirodnog plina za tarifne kupce za treći kvartal ove godine, pojasnila je HERA u obrazloženju mišljenja.

Zamjenica direktorice Komercijalnih poslova Ine Jadranka Soldo, upitana za komentar HERA-ina mišljenja, odgovorila je da će Ina poduzeti sve aktivnosti da se izradi novi tarifni sustav za određivanje cijena dobave prirodnog plina za tarifne kupce.

Podsjetila je da je Ina prije sedam mjeseci dostavila prijedlog izmjena tarifnog sustava cijena Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, te Vijeću za regulaciju energetskih djelatnosti (VRED), čiji je pravni sljednik HERA. Soldo smatra da sadašnji sustav ima niz nedorečenosti koje treba izmijeniti, poput toga da HERA daje mišljenje na koje se ne može ništa poduzeti, umjesto da ta pitanja riješava rješenjem. Najavila je da će Ina i dalje raditi na boljem definiranju podzakonskih akata koji reguliraju pitanja određivanja cijene plina.

Inina dobavna cijena za distribucijska poduzeća koja kupuju prirodni plin od Ine sada iznosi 1,07 kuna za jedan standardni prostorni metar prirodnog plina. Ina je zatražila povećanje cijene plina zbog troškova interventnog uvoza 130 milijuna prostornih metara plina od svibnja do rujna ove godine, porasta cijene plina na svjetskim tržištima i nepovoljnih tečajnih kretanja dolara.

Cijena plina zadnji put je mijenjana u drugom kvartalu 2004., kada je porasla sa jedne na 1,07 kuna za prostorni metar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙