FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka: Predstavljen Regionalni centar za usavršavanje sudaca i državnih odvjetnika

RIJEKA,2. lipnja 2005.(Hina) - Riječki Regionalni centar zausavršavanje sudaca i državnih odvjetnika koji je s radom počeo prijenekoliko mjeseci predstavljen je danas na konferenciji za novinare nariječkom Županijskom sudu.
RIJEKA,2. lipnja 2005.(Hina) - Riječki Regionalni centar za usavršavanje sudaca i državnih odvjetnika koji je s radom počeo prije nekoliko mjeseci predstavljen je danas na konferenciji za novinare na riječkom Županijskom sudu.

Taj centar djeluje u sklopu Pravosudne akademije koja je kao prva službena ustanova za obrazovanje i usavršavanje sudaca i državnih odvjetnika osnovana u ožujku 2004. Osnovan je u sklopu projekta CARDS 2001 "Reforma pravosuđa - Potpora Prvosudnoj akademiji", a s 1,2 milijuna eura financira ga Europska unija.

Sustav usavršavanja pri sudovima Pravosudna će akademija provoditi putem mreže od pet regionalnih središta, a do sada su utemeljena dva - u Rijeci i Zagrebu. Regionalni centri u Osijeku, Splitu i Varaždinu trebali bi početi s radom do početka 2006. Planira se da Akademija na godinu osigura usvršavanje za oko 3 tisuće polaznika.

Cilj edukacije je podizanje razine znanja i primjene znanja u praksi te specijalizirano usavršavanje, primjerice za postupke ratnih zločina. Kako je rečeno, uskoro će biti uspostavljen i sustav za usavršavanje glasnogovornika pri sudovima.

Rad u radionicama Akademije je interaktivan i ne uključuje predavanja već zajedničko iznalaženje rješenja za pojedina pitanja. Teme radionica odabiru se na osnovi prijedloga sudaca i njihovih dvojba iz prakse.

Program usavršavanja u Rijeci do sada je pohađalo 345 polaznika iz Istre i s Kvarnera. Provedeno je 20 radionica i obrađeno 11 pravnih tema, a do kraja listopada ove godine očekuje se da program završi ukupno oko 500 polaznika.

Predsjednik riječkog Županijskog suda Veljko Miškulin kazao je da se u Hrvatskoj na godinu riješi oko 1,5 milijuna sudskih postupaka, a preostane oko 200.000 neriješenih predmeta te da je jedan od problem sporosti sudova u velikom broju novih predmeta. Postupci se nastoje ubrzati, među ostalim i usavršavanjem sudaca, ali i nekim stegovnim mjerama, rekao je Miškulin.

Regionalni centar za usavršavanje predstavili su još pomoćnica ministrice pravosuđa i ravnateljica Pravosudne akademije Štefica Stažnik, voditeljica projekata za pravosuđe, azil i migracije delegacije Europske komisije (EK) u Hrvatskoj Marie-Helene Enderlin, voditeljica Regionalnog centra u Rijeci Milena Vukelić-Margan i zamjenik predsjednika pulskog Županijskog suda Iztok Krbec.

M. H. Enderlin je naglasila da je neovisnost pravosuđa važno pitanje, no da ona nema puni smisao ako sudci nisu dovoljno stručni te da se reforme pravosuđa treba baviti i tim pitanjem. Dodala je da će EK i nadalje podupirati Pravosudnu akademiju i slične projekte.

Na upit je li dosadašnji rad te akademije ostvario neke konkretne učinke, posebice u dijelu bržeg i učinkovitijeg rada sudova, zamjenik predsjednika Županijskog suda u Puli Iztok Krbec kazao je da su rasprave u radionicama pridonijele da se neki problemi više ne pojavljuju u praksi te da usavršavanje znatno pridonosi ujednačavanju sudske prakse na svim sudovima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙