FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Doko: Slobodna trgovina nije uzrok problema poljoprivrednika u BiH

SARAJEVO, 30. lipnja 2005. (Hina) - Ministar vanjske trgovine Bosne iHercegovine Dragan Doko izjavio je u četvrtak kako se postojanjeugovora o slobodnoj trgovini s Hrvatskom odnosno Srbijom i Crnom Goromne može smatrati uzrokom teškog položaja u kojemu se nalazibosanskohercegovačka poljoprivreda.
SARAJEVO, 30. lipnja 2005. (Hina) - Ministar vanjske trgovine Bosne i Hercegovine Dragan Doko izjavio je u četvrtak kako se postojanje ugovora o slobodnoj trgovini s Hrvatskom odnosno Srbijom i Crnom Gorom ne može smatrati uzrokom teškog položaja u kojemu se nalazi bosanskohercegovačka poljoprivreda.

"Ugovori o slobodnoj trgovini i stanje poljoprivrede nisu povezani", kazao je Doko novinarima u Sarajevu opovrgnuvši na taj način utemeljenost tvrdnji predstavnika različitih udruga poljoprivrednika koji već mjesecima prosvjeduju tražeći ponovno uvođenje carina na prehrambene proizvode koji se uvoze iz susjednih zemlja.

Doko je pojasnio kako je Vijeće ministara BiH na sjednici održanoj tijekom dana razmatralo i usvojilo analizu provedbe ugovora o slobodnoj trgovini iz koje je i proistekao zaključak što ga je iznio.

Ministar vanjske trgovine BiH je istaknuo kako je analiza pokazala da uopće nije smanjen uvoz onih prehrambenih proizvoda na koje su proteklih mjeseci, upravo na na zahtjev poljoprivrednika, privremeno uvedene carine.

U slučaju Hrvatske, carine su uvedene na oko tri posto uvoznih proizvoda.

"Istina je da smo prikupili nešto više novaca od carinskih pristojbi no ta sredstva opet nisu iskorištena za poticanje domaće proizvodnje", kazao je Doko.

Temeljni uzrok problema koje imaju poljoprivrednici je u lošim zakonskim rješenjima te nepostojanju odgovarajuće politike kojom bi im se pomoglo, istaknuo je Doko.

On je zaključio kako BiH nema drugog izbora nego da i u ovom području prihvati standarde koji vrijede u Europskoj uniji, što znači postojanje slobodne trgovine uz odgovarajuće poticaje domaćoj proizvodnji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙