FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

4. skup Poslovnog vodstva Hrvatske - Gospodarstvo za okoliš

ZAGREB, 1. lipnja 2005. (Hina) - Mjerodavna državna tijela trebajuosigurati zakonske uvjete i okvire za društvenu valorizaciju onihgospodarskih subjekata koji sustavno primjenjuju principeekoefikasnosti, poručili su zajedničkom izjavom sudionici danasodržanog 4. skupa Poslovnog vodstva Hrvatske - Gospodarstvo zaokoliš.
ZAGREB, 1. lipnja 2005. (Hina) - Mjerodavna državna tijela trebaju osigurati zakonske uvjete i okvire za društvenu valorizaciju onih gospodarskih subjekata koji sustavno primjenjuju principe ekoefikasnosti, poručili su zajedničkom izjavom sudionici danas održanog 4. skupa Poslovnog vodstva Hrvatske - Gospodarstvo za okoliš.

Gospodarski rast i zaštita okoliša neraskidivo su povezani, a koncept održivosti od tvrtki zahtjeva usklađeno upravljanje s tri ključna aspekta poslovanja - gospodarskim, okolišnim i društvenim, rečeno je na skupu koji je organiziran u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša.

Predsjednik Uprave Kraša Nadan Vidošević istaknuo je kako je zaštita okoliša društvena potreba te kako će njen značaj biti izraženiji iz godine u godinu. Dodao je kako je Kraš kompanija koja mnogo ulaže u ekoefikasnost i eko projekte.

Kraš je u projekte ekoefikasnosti za 2004/2005 godinu, prema iznesenim podacima, uložio više od milijun kuna, uz povrat od 1,5 godina. Za prva tri mjeseca ove godine u usporedbi s istim lanjskim razdobljem ostvarena je ušteda na energentima u iznosu od 300 tisuća kuna.

Na troškove energije Kraša, kako je rečeno, danas otpada oko 2 posto ukupnih troškova, tj. oko 17 milijuna kuna.

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Nikola Ružinski naglasio je kako Hrvatska treba ulagati u zaštitu okoliša te prilagođavati svoje standarde onima u Europskoj uniji. Mišljenja je kako ulaganja u zaštitu okoliša i čistiju proizvodnju nisu trošak, već donose i financijsku korist tvrtkama te podiže konkurentnost kako tvrtki tako i cjelokupnog gospodarstva.

Predstavljajući rad Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost njegov direktor Vinko Mladineo iznio je podatak kako će se u projekte zaštite okoliša u ovoj godini uložiti sredstva u iznosu od 282,5 milijuna kuna, od čega se najveći dio, 58,48 posto ili 165,2 milijuna kuna odnosi na saniranje odlagališta komunalnog otpada i ostalih odlagališta.

Središnja tema ovogodišnjeg skupa bila je uloga ekoefikasnosti u razvoju konkurentnosti domaćeg gospodarstva, a cilj skupa, čiji je organizator prehrambena industrija Kraš, je ukazati na činjenicu da je ekoefikasnost poznat i prihvaćen koncept i u hrvatskom gospodarstvu.

Posebice je to značajno u kontekstu pridruživanja Hrvatske europskim integracijama u čijem je poslovanju upravo ekoefikasnost jedna od značajnih strateških odrednica politike za postizanje održivog industrijskog razvoja. Naime, tvrtke koje potiču razvoj suvremenih, ekodjelotvornih i konkurentnih tehnologija postaju i same konkurentne istovremeno podižući i nacionalnu konkurentnost na zahtjevnom globalnom tržištu.

Sudionici skupa naglasili su kako su otvoreni prema svim poticajima, prijedlozima i inovacijama za poboljšanje odnosa prema okolišu, što uključuje više ulaganja u zaštitu okoliša, maksimalno racionaliziranje potrošnje energije, povećanje održive uporabe obnovljivih izvora te zauzimanje za spriječavanje ugrožavanja, otuđivanja i mogućeg nekontroliranog ustupanja prirodnih bogatstva Hrvatske.

(Hina) xtp ydb

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙