FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena Hrvatska akreditacijska agencija

ZAGREB, 1. lipnja 2005. (Hina) - Rad Hrvatske akreditacijske agencije(HAA), kao jedne od institucija tehničke infrastrukture, trebao bibiti osnova konkurentnosti hrvatskog gospodarstva te jamstvo kvalitetehrvatskih proizvoda i usluga, što bi proizvođačima trebalo omogućitida ravnopravno konkuriraju na svjetskom tržištu.
ZAGREB, 1. lipnja 2005. (Hina) - Rad Hrvatske akreditacijske agencije (HAA), kao jedne od institucija tehničke infrastrukture, trebao bi biti osnova konkurentnosti hrvatskog gospodarstva te jamstvo kvalitete hrvatskih proizvoda i usluga, što bi proizvođačima trebalo omogućiti da ravnopravno konkuriraju na svjetskom tržištu.

Istaknuo je to prilikom današnjeg prvog javnog predstavljanja organizacije, ciljeva i rada HAA-a pomoćnik ministra znanosti, tehnologije, obrazovanja i športa Hrvoje Zorc.

HAA je nastala temeljem obveza koje je Hrvatska preuzela Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji, a čini i dio Hrvatskog inovacijskog sustava, čiji je glavni cilj, prema Zorcovim riječima, "brinuti o primjeni znanja nastalog u Hrvatskoj".

Ova je agencija nastala u sklopu transformacijom Državnog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo u suvremeni HIS, čije temelje čine i Državni zavod za statistiku, Hrvatski mjeriteljski institut, Državni zavod za mjeriteljstvo, Hrvatski zavod za norme, Državni zavod za intelektualno vlasništvo i Tehnologijsko vijeće.

HAA će provoditi sustav akreditacije u Hrvatskoj sukladno europskim i međunarodnim pravilima i na taj način omogućiti priznavanje rezultata ispitivanja, umjeravanja, nadzora, certifikacije proizvoda, osoblja i sustava upravljanja te osigurati punopravno uključivanje u međunarodnu razmjenu proizvoda, usluga i informacija.

Akreditacija je, naime, postupak kojim akreditacijsko tijelo, dakle HAA, vrednuje određenu instituciju i potvrđuje da je stručno i tehnički osposobljena za rad u skladu s međunarodno prihvaćenim pravilima.

Akreditiranje se provodi u skladu s međunarodnim (ISO) i europskim (EN) normama, a koje su u Hrvatskoj prihvaćene kao hrvatske norme (HRN).

HAA će tako pružati usluge akreditacije ispitnim i umjerenim laboratorijima, tijelima za certifikaciju proizvoda, osoblja i sustava upravljanja te nadzornim i inspekcijskim tijelima (inspekcije u građevinarstvu, proizvodnji tlačne opreme, ekološkoj poljoprivredi, distribuciji goriva, ovjeri mjerila i sl.).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙