FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Program o unapređenju suradnje hrvatskog i nizozemskog ministarstva gospodarstva

ZAGREB, 7. lipnja 2005. (Hina) - Ministar gospodarstva, rada ipoduzetništva Branko Vukelić danas je s ministricom vanjske trgovineKraljevine Nizozemske Karien Van Gennip potpisao Program o unapređenjusuradnje između dvaju ministarstava s ciljem produbljivanjazajedničkih nastojanja na povezivanju hrvatskih i nizozemskihgospodarstvenika, priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva.
ZAGREB, 7. lipnja 2005. (Hina) - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić danas je s ministricom vanjske trgovine Kraljevine Nizozemske Karien Van Gennip potpisao Program o unapređenju suradnje između dvaju ministarstava s ciljem produbljivanja zajedničkih nastojanja na povezivanju hrvatskih i nizozemskih gospodarstvenika, priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva.

Cilj Programa je i osnaživanje veza između dvaju ministarstava koje će voditi do još konkretnije pomoći nizozemskog ministarstva hrvatskom Ministarstvu gospodarstva u svim gospodarskim pitanjima.

Ministar Vukelić je tijekom susreta s ministricom Van Gennip naglasio važnost poboljšanja bilateralne trgovinske razmjene, te suradnje na u području turizma, agro-industrije, energetike, upravljanje vodama, pročišćavanje voda, ekološkoj tehnologiji te izgradnji teretnih brodova kao i brodova za rekreaciju.

"Podržavamo gospodarske projekte koje provodite u cilju prilagođavanja normama Europske unije te vaša ukupna nastojanja na putu prema EU, a ovom prilikom Vam želim istaknuti kako rezultati referenduma o Ustavu EU u našoj zemlji neće predstavljati prepreku već postavljenom temelju razvoja EU", naglasila je, prenosi se u priopćenju, ministrica Karien Van Gennip.

U Hrvatsku je doputovala i skupina od tridesetak nizozemskih gospodarstvenika raznih profila s ciljem upoznavanja s tržištem, traženja potencijalnih poslovnih partnera i dobrih prilika za ulaganja..

Ministar Vukelić je najavio mogućnost odlaska hrvatskih gospodarstvenika u uzvratni posjet Kraljevini Nizozemskoj što je veleposlanica Van Gennip sa zadovoljstvom podržala, navodi se u priopćenju.

Inače, ukupna robna razmjena između Hrvatske i Nizozemske čini 1,62 posto ukupne robne razmjene Hrvatske sa svijetom, a u 2004. godinu iznosila je 372,2 milijuna američkih dolara, što je 15,6 posto više u odnosu na 2003. godinu. Pritom je hrvatski izvoz iznosio 76,7 milijuna američkih dolara i porastao je za 57,6 posto, a uvoz je iznosio 295,5 milijuna američkih dolara, te bilježi porast od 8,1 posto u odnosu na 2003.

Najzastupljeniji proizvodi u izvozu u Nizozemsku u prošloj su godini bili muška odjeća, strojevi i uređaji za građevinarstvo, brodovi, čamci, aluminij, motorna vozila za prijevoz robe.

Istodobno najzastupljeniji uvozni proizvodi iz Nizozemske su lijekovi, biljne sirove tvari, povrće, alkoholna pića, meso (osim goveđeg), cestovna motorna vozila, žive životinje i dr.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙