FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pravoslavna i Katolička crkva nastavljaju pregovore

RIM, 30. lipnja 2005. (Hina) - Mješovita komisija za teološki dijalogizmeđu katolika i pravoslavaca nastavit će, poslije 12 godina prekida,pregovore o središnjem pitanju Papina primasa, poglavarstva crkve,najavio je u četvrtak Benediktu XVI. metrolopit Ivan iz Pergamona(grad u Maloj Aziji), koji je predvodio pravoslavno izaslanstvo uRimu.
RIM, 30. lipnja 2005. (Hina) - Mješovita komisija za teološki dijalog između katolika i pravoslavaca nastavit će, poslije 12 godina prekida, pregovore o središnjem pitanju Papina primasa, poglavarstva crkve, najavio je u četvrtak Benediktu XVI. metrolopit Ivan iz Pergamona (grad u Maloj Aziji), koji je predvodio pravoslavno izaslanstvo u Rimu.

"Posebna nam je čast najaviti Vašoj Svetosti da su sve pravoslavne crkve sada pozitivno odgovorile zahtjevu ekumenskog patrijarhata da naznače svaka po dvojicu izaslanika za međunarodnu komisiju službenog teološkog dijaloga između naše dvije Crkve. To će omogućiti da nastavimo naš teološki dijalog u skoroj budućnosti, koncentrirajući se posebno na osnovnu teološku točku, onu glede primasa u Crkvi", rekao je metropolit Ivan.

On je naglasio kako Benedikt XVI. "duboko poznaje pravoslavnu tradiciju" te da je pokazao veliko štovanje prema njoj.

Papa Benedikt XVI. je već tijekom svog inauguralnog govora najavio kako će svoj pontifikat usmjeriti na traženje jedinstva među kršćanskim crkvama. On je ponovo u četvrtak, tijekom primanja izaslanstva ekumenskog patrijarhata Konstantinopola na čelu s patrijarhom Bartolomejem I., pozvao da se "odlučnim koracima i gestama" dođe do punog jedinstva među kršćanima.

"Nije to ni upijanje ni spajanje (fuzija), nego štovanje mnogoličnosti punoće Crkve", rekao je Papa članovima izaslanstva koji su, po tradiciji, dan prije sudjelovali na svetkovini Sv. Petra i Pavla u bazilici sv. Petra.

Ekumenski razgovori počeli su godine 1980., ali su nekoliko puta doživjeli zastoj. Papa je podsjetio da su neki potezi već učinjeni, kao što je ukinuće međusobne osude koju su 1054. izrekle Katolička i Pravoslavna crkva, te je pozvao na nastavak djelovanja kako bi se prevladao rascjep.

"Svakako, to je dug put i nije lagan, sastavljen je od strahova i dvojba, ali vidio je i nadu u čvrst dijalog istine i proces teološkog i povijesnog razjašnjenja koji je već dao plodove", rekao je Benedikt XVI. i potvrdio svoju odlučnost u nastavak "djelovanja do punog jedinstva kršćana".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙