FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Doživotna kazna za desetoricu bivših nacista zbog pokolja u Italiji

RIM, 22. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Vojni sud u Speziji (na sjeveruItalije) osudio je u srijedu na doživotnu kaznu desetoricu bivšihnjemačkih nacističkih vojnika koji su u Italiji osuđeni u odsutnostizbog pokolja 560 talijanskih civila, među kojima 120 djece, koji supočinili 1944. u seocetu u Toscani.
RIM, 22. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Vojni sud u Speziji (na sjeveru Italije) osudio je u srijedu na doživotnu kaznu desetoricu bivših njemačkih nacističkih vojnika koji su u Italiji osuđeni u odsutnosti zbog pokolja 560 talijanskih civila, među kojima 120 djece, koji su počinili 1944. u seocetu u Toscani.

Sud je izrekao presudu nakon sedmosatnog vijećanja, odlučivši da bivši vojnici moraju tužiteljima platiti odštetu, kao i sudske troškove.

Vojni sud je prihvatio prijedlog državnog tužiteljstva koje je zatražilo doživotnu kaznu za desetoricu osamdesetogodišnjaka. Osuđeni bivši nacistički vojnici žive danas u Njemačkoj, a pred sudom se nisu pojavili jer SR Njemačka ne izručuje svoje državljane. Međutim, agencija dpa javlja da i njemačke vlasti već duže istražuju u slučaju pokolja iz Sant' Anne.

Riječ je o jednoj od crnih stranica u njemačkoj okupaciji Italije za koju se Hitler odlučio u rujnu 1943. kako bi vratio na vlast fašističkog diktatora Benita Mussolinija koji je svrgnut s vlasti i uhićen dva mjeseca ranije.

SS-divizija se povlačila pred anglo-američkim snagama koje su se bile iskrcale u Salermu, u Kampaniji, 3. rujna 1943. Divizija je dobila nalog da provodi taktiku spaljene zemlje. Nacisti su pred crkvom u selu Sant'Anna di Stazzema okupili mještane i strijeljali ih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙