FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rim: Ciampi je potvrdio Papi laicitet Italije

RIM, 24. lipnja 2005. (Hina/AR) - Talijanski predsjednik CarloAzeglio Ciampi sastao se u petak u palači Quirinalu s papom BenediktomXVI. i tom je prigodom potvrdio da Italija ostaje laička država, aPapa je na to rekao kako se nada da će Italija u skladu s Ustavomskrbiti o obitelji i očuvati svoje kršćanske korijene.
RIM, 24. lipnja 2005. (Hina/AR) - Talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi sastao se u petak u palači Quirinalu s papom Benediktom XVI. i tom je prigodom potvrdio da Italija ostaje laička država, a Papa je na to rekao kako se nada da će Italija u skladu s Ustavom skrbiti o obitelji i očuvati svoje kršćanske korijene.

Nakon 35-minutnog razgovora zatvorenog za javnost, talijanski predsjednik Ciampi i papa Benedikt XVI. govorili su izaslanstvima u Quirinalu, sjedištu talijanskog predsjednika. Ciampi je prvi državnik koji se sastao sa Svetim Ocem.

Nakon što je papi Benediktu XVI. rekao kako je ponosan na to što su država i grad Vatikan u Rimu, talijanski predsjednik je dodao da "na isti, ponosan način, kao predsjednik Republike i kao građanin, može potvrditi laicitet Republike Italije". Pritom je citirao Konkordat kojim su dvije države potvrdile podjelu između religije i socijalnog i političkog djelovanja.

Benedikt XVI. rekao je da su "politička zajednica i Crkva neovisne i autonomne jedna od druge", te je dodao da su problemi koji prate njegov pontifikat "zaštita obitelji utemeljene na braku, obrana života od začeća do prirodne smrti i škola, to jest pravo roditelja da slobodno odlučuju o izobrazbi svoje djece".

Očekivalo se da će Ciampi potvrditi odvojenost Crkve od države, a da će Papa potvrditi zaštitu braka, osuditi pobačaje i eutanaziju, te zatražiti da se djeca, kao i u državnim školama, mogu besplatno školovati i u katoličkim školama.

S obzirom na to da je to bio službeni državni posjet Pape predsjedniku Ciampiju, nijedan talijanski dužnosnik nije mu poljubio ruku. Na ulicama vrućeg Rima nije bilo mnogo vjernika koji su čekali Svetog Oca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙