FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor HTZ-a: turistička sezona za sada zadovoljavajuća

ZAGREB, 30. lipnja 2005. (Hina) - Dosadašnji tijek ovogodišnjeturističke sezone u Hrvatskoj je zadovoljavajući, to pokazuje ipetomjesečni porast turističkih dolazaka i noćenja veći od 2 posto, aunatoč lipanjskim teškoćama pojedinih turističkih tvrtki i mjesta spopunjenošću kapaciteta, do kraja je sezone realno očekivati najmanjelanjske, ali i bolje rezultate.
ZAGREB, 30. lipnja 2005. (Hina) - Dosadašnji tijek ovogodišnje turističke sezone u Hrvatskoj je zadovoljavajući, to pokazuje i petomjesečni porast turističkih dolazaka i noćenja veći od 2 posto, a unatoč lipanjskim teškoćama pojedinih turističkih tvrtki i mjesta s popunjenošću kapaciteta, do kraja je sezone realno očekivati najmanje lanjske, ali i bolje rezultate.

Ocjena je to sa današnje sjednice Turističkog vijeća i Sabora Hrvatske turističke zajednice (HTZ), pri čemu je državni tajnik za turizam Zdenko Mičić istaknuo da su turistički rezultati nešto bolji na jugu (Dalmacija) nego na sjeveru (Istra), ali da ukupno gledano sezona dobro ide u svim primorskim županijama.

Dodao je i da su hoteli u prvoj polovici godine imali 10 posto bolju popunjenost nego lani, poraste i do 20 posto bilježi i privatni smještaj, dok su turistička naselja i apartmani u minusu i do 25 posto.

Iznoseći podatke o trenutnom stanju na inozemnim tržištima direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić kazao je da najveću dinamiku i dobar odaziv pokazuje francusko i britansko tržište te skandinavske zemlje. Iz tih je zemalja i ove godine, slično kao i lani, već ubilježen značajan porast broja turista, a to će se, sudeći po najavama, nastaviti i tijekom ljeta i na jesen.

Upozorio je pritom na problem zaustavljenog ljetnog bookinga za vrlo traženi Dubrovnik na tim tržištima, što, kako kaže, nije profesionalno i ne smije se događati. Direktorima prodaje i agencijama je stoga preporučio da svojim inozemnim partnerima na tim i ostalim tržištima moraju pružiti alternative, jer Hrvatska ima i drugih dobrih destinacija osim Dubrovnika, a u krajnjem slučaju možda bi trebalo pronaći i nove partnere.

Problem ovogodišnjih manjih nego lani dolazaka i noćenja Nijemaca, posebno u Istri, kazao je, treba pokušati riješavati supstitucijom s drugih tržišta, iako i on i drugi članovi Vijeća vjeruju da će se dosadašnji minusi s tog tržišta anulirati tijekom ljeta.

Slično je i s posjetom Talijana i Čeha, dok se iz Slovenije, Poljske, Austrije, Nizozemske, Belgije i niza drugih zemalja slijedom već ostvarenih porasta i dobrih najava očekuje nešto bolji ukupni posjet nego lani.

Član Vijeća, generalni direktor Croatia Airlinesa Ivan Mišetić je pak naznačio da se ove godine već u pet mjeseci zračni promet nad Hrvatskom povećao za 40 posto u odnosu na lani, te da bi bilo dobro kada bi se zračne luke mogle rasteretiti za vikende, kada je najveći promet, te ga proslijediti na ostale dane u tjednu.

Ocjenjujući rezultate sezone dobrima, ali ne i dovoljnim, predsjednik Predsjedništva Hrvatske udruge hotelijera i restoratera (HUH) Franco Palma je naglasio da u hrvatskom turizmu treba više profesionalizma, posebno u prodaji i marketingu, kao i da bi trebalo više poraditi na kvalitetnim turističkim proizvodima te sadržajima boravka turista u samim mjestima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙