FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HTZ: u pet mjeseci 3 posto više turista i noćenja

ZAGREB, 7. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatsku je u prvih pet ovogodišnjihmjeseci, prema prvim podacima Hrvatske turističke zajednice (HTZ),posjetilo 1,5 milijuna turista, što je 3 posto više nego u istimlanjskim mjesecima, a isti je porast zabilježen i sa 5,03 milijunanoćenja.
ZAGREB, 7. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatsku je u prvih pet ovogodišnjih mjeseci, prema prvim podacima Hrvatske turističke zajednice (HTZ), posjetilo 1,5 milijuna turista, što je 3 posto više nego u istim lanjskim mjesecima, a isti je porast zabilježen i sa 5,03 milijuna noćenja.

Od ukupnog broja turista 1,14 milijuna su bili stranci, dok je domaćih registriranih gostiju bilo 363,9 tisuća.

Gotovo 94 posto od ukupnih petomjesečnih prijavljenih noćenja ili 4,72 milijuna ostvareno je na Jadranu, što je u odnosu na lanjskih pet mjeseci porast od 2 posto. Strani su turisti pritom sa 3,85 milijuna noćenja na Jadranu zabilježili porast od 3 posto, dok su isti postotak, ali s negativnim predznakom ostvarili domaći turisti s 867,7 tisuća noćenja.

Promatrano po jadranskim regijama najviše je noćenja u prvih pet mjeseci ove godine, 1,8 milijuna, ostvareno u Istri, ali je to u odnosu na lani pad od 3 posto.

Slijedi Dalmacija, koja s ukupnih 1,7 milijuna noćenja bilježi porast od 7 posto, dok je Kvarner s ukupnih 1,14 milijuna noćenja u plusu za 3 posto. Od toga se 1,07 milijuna noćenja odnosi na Primorsko-goransku županiju, što je 4 posto više, a 71,3 tisuće noćenja u Ličko-senjkoj županiji je 6 posto manje.

Među dalmatinskim županijama s najviše noćenja, 688,9 tisuća ili 9 posto više, u prvih pet mjeseci "vodi" Dubrovačko-neretvanska županija. Slijedi Splitsko-dalmatinska županija sa 595,6 tisuća noćenja ili 7 posto više. Jedini pad u noćenjima u odnosu na lani, od 8 posto, bilježi Zadarska županija sa 256,2 tisuće prijavljenih noćenja, dok najveći porast na cijelom Jadranu, od 25 posto, upisuje Šibensko-kninska županija sa 235,1 tisućom noćenja.

U Gradu Zagrebu je pak u prvih pet mjeseci bilo prijavljenih nešto malo više od 317 tisuća noćenja ili 13 posto više nego lani.

Od ukupnih petomjesečnih noćenja u Hrvatskoj je samo u svibnju ostvareno 57,6 posto tih noćenja ili 2,9 milijuna, što je u odnosu na isti lanjski mjesec, po podacima HTZ-a, porast od 6 posto.

Istra je među jadranskim regijama jedina u svibnju zabilježila pad noćenja, od 6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Na Kvarneru je bilo 9 posto više noćenja, u Dalmaciji 14 posto više, a u Grad Zagrebu 19 posto više.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙