FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libijski časnici oslobođeni optužbe za zlostavljanje Bugarki

TRIPOLI, 7. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Prekršajni sud u Tripolijuoslobodio je u utorak deset libijskih časnika optuženih da suzlostavljali pet bugarskih medicinskih sestara i palestinskogliječnika kako bi od njih iznudili priznanje u aferi o prenošenjuAIDS-a libijskoj djeci, izvijestio je novinar AFP-a.
TRIPOLI, 7. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Prekršajni sud u Tripoliju oslobodio je u utorak deset libijskih časnika optuženih da su zlostavljali pet bugarskih medicinskih sestara i palestinskog liječnika kako bi od njih iznudili priznanje u aferi o prenošenju AIDS-a libijskoj djeci, izvijestio je novinar AFP-a.

"U Libiji nema mučenja. Zapad želi politizirati aferu koju smo predali pravosuđu", izjavio je Jomaa al-Mechri, jedan od trojice optuženika nazočnih u sudnici.

Reagirajući na presudu, branitelj medicinskih sestara Othmane al-Bizanti rekao je: "Sud je presudio na temelju indicija kojima je raspolagao", dodavši da Bugarke mogu uložiti priziv u roku od trideset dana.

Sudski postupak koji se temelji na tužbi bugarskih medicinskih sestara počeo je 25. siječnja.

Pet Bugarki i palestinskog liječnika libijski je sud u svibnju 2004. osudio na smrt jer su prenijeli AIDS 380 libijske djece dajući im transfuzijom zaraženu krv. Žalili su se, a libijski Visoki sud izvijestio je 31. svibnja da će se o žalbi očitovati 15. studenog.

Bugarska je u utorak izrazila sumnju u pouzdanost libijskog pravosudnog sustava pošto su u Tripoliju oslobođena desetorica libijskih časnika.

"Takva odluka izaziva opravdane sumnje u pouzdan rad libijskog pravosudnog sustava", rekla je glasnogovornica bugarskog ministarstva vanjskih poslova Gergana Grančarova.

"Žalit ćemo se libijskom Visokom sudu", kazao je za bugarski radio Info koordinator obrane osuđenika Trajan Markovski, dodajući da odluka "ni na koji način ne može utjecati na odluku Visokog suda" koja se očekuje 15. studenog o sudbini bugarskih bolničarki i palestinskog liječnika koje je prvostupanjski sud osudio na smrt.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙