FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Peter Handke ponovno brani Miloševića

BERLIN, 23. lipnja 2005. (Hina) - Austrijski pisac Peter Handke mislida Haški sud nema pravo suditi Slobodanu Miloševiću, kojega smatra"nedužnim u smislu optužbe", proistječe iz eseja objavljenog unajnovijem broju njemačkoga književnog časopisa "Literaturen", koji ćeu petak biti u prodaji.
BERLIN, 23. lipnja 2005. (Hina) - Austrijski pisac Peter Handke misli da Haški sud nema pravo suditi Slobodanu Miloševiću, kojega smatra "nedužnim u smislu optužbe", proistječe iz eseja objavljenog u najnovijem broju njemačkoga književnog časopisa "Literaturen", koji će u petak biti u prodaji.

"Duboko sam uvjeren da Milošević nije kriv u smislu optužbe", navodi Handke. Austrijski pisac, poznat zbog svojih prosrpskih stajališta, istodobno je odbio mogućnost da izađe kao svjedok obrane jer vjeruje da Sud u Haagu "ne služi ničemu" s obzirom na to da je "sastavljen od onih sila koje su 1999. bombardirale Jugoslaviju te se zauzimale za rasplamsavanje sukoba na Kosovu". Handke ističe da bi suđenje odgovornima za bombardiranje Jugoslavije bilo primjerenije od suđenja Miloševiću.

Haškome sudu također predbacuje da je Miloševića bez dokaza već optužio za pokolj u Srebrenici.

Handkeov esej "Damielove table - Indirektni iskaz svjedoka uz proces protiv Slobodana Miloševića", napisan na dvadeset stranica na osnovi zapisa nastalih nakon njegova prošlogodišnjeg posjeta Miloševiću u zatvoru u Scheweningenu, ponovno je uzbudio njemačku javnost.

Tako komentator "Frankfurter Allgemeine Zeitunga" Matthias Rueb, uz žaljenje što se Handke ponovno javio za riječ "s pogrešnim uvjerenjima", u eseju austrijskog književnika pronalazi veću količinu činjeničnih pogrešaka te nepoznavanje tematike vezane uz rad Haškoga suda i povijesnih činjenica.

Tako Handke tvrdi kako je Milošević najprije bio predsjednik Jugoslavije, a zatim Srbije, iako je bilo obrnuto. Haški sud naziva "sudom sila koje su bombardirale Jugoslaviju", dakle NATO-saveza, iako ga je osnovalo Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u kojemu su i Rusija i Kina, koje su osuđivale napade na Jugoslaviju.

Komentatorica uglednog dnevnika "Frankfurter Rundschaua" Ina Hartwig žali što se Handke ponovno oglasio svojom "opsesijom koja se zove 'pravda za Srbiju'" umjesto da se posveti onome što najbolje zna, a to je pisanje proze.

Handke, koji je po majci Slovenac iz Koruške, uzbudio je javnost svojim djelom iz 1996. "Zimsko putovanje rijekama Dunavom, Savom, Moravom i Drinom ili pravda za Srbiju", u kojem je Srbe pokušao prikazati kao istinske žrtve ratnih zbivanja na području bivše Jugoslavije.

Od tada je Handke u otvorenom sukobu s većinom novinara i kritičara s njemačkoga govornog područja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙