FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka: Potvrđena oslobađajuća presuda Mzoudiju

BERLIN, 9. lipnja 2005. (Hina) - Njemački vrhovni sud (BGH) uKarlsruheu potvrdio je u četvrtak oslobađajuću presudu u slučajuAbdelghanija Mzoudija kojeg se sumnjičilo da je logistički pomagaotzv. "hamburšku terorističku ćeliju", koja je izvršila napade naciljeve u Sjedinjenim Državama 11. rujna 2001.
BERLIN, 9. lipnja 2005. (Hina) - Njemački vrhovni sud (BGH) u Karlsruheu potvrdio je u četvrtak oslobađajuću presudu u slučaju Abdelghanija Mzoudija kojeg se sumnjičilo da je logistički pomagao tzv. "hamburšku terorističku ćeliju", koja je izvršila napade na ciljeve u Sjedinjenim Državama 11. rujna 2001.

Vrhovni sud je današnjom odlukom odbacio zahtjeve državnog odvjetništva za revizijom procesa u kojem je Mzoudi od Višeg zemaljskog suda u Hamburgu prošle godine oslobođen optužbi za suučesništvo u ubojstvu u više od 3000 osoba i članstvo u terorističkoj organizaciji.

Predsjedavajući Vrhovnog suda Klaus Tolksdorf izjavio je da su razlozi državnog odvjetništva za poništenje presude hamburškog suda neosnovani. "Vrhovni sud nije ustvrdio da je tijekom procesa na Višem zemaljskom sudu u Hamburgu došlo do grešaka", zaključio je Tolksdorf.

Državno odvjetništvo Mzoudiju i dalje predbacuje logističku potporu ćeliji Muhameda Atte, pilota koji je upravljao zrakoplovom koji je srušio jedan od tornjeva World Trade Centra u New Yorku, te potpunu upućenost u planove o napadima na SAD. Vrhovni sud međutim tvrdi da je Mzoudi doduše sudjelovao u radu grupe ali da nije znao za planove o napadima.

Državno tužiteljstvo je u nekoliko navrata pokušavalo doći do iskaza jednog drugog logističkog pomagača hamburške ćelije, Marokanca Ramzija Binalshiba, koji se nakon uhićenja u Pakistanu nalazi u američkom zatočeništvu, ali su to američke vlasti u nekoliko navrata odbile. Njemački organi drže da Binalshib raspolaže informacijama koje su mogle dovesti do Mzoudijeve osude.

Usprkos oslobađajućoj presudi, Senat grada Hamburga namjerava u roku od dva tjedna Mzoudija protjerati iz Njemačke. 32-godišnji Marokanac se u posljednjih nekoliko mjeseci više puta neuspješno pokušavao ponovno upisati na Hamburško sveučilište s kojeg je udaljen nakon početka procesa. Kako je potvrdio hamburški ured za strance, Mzoudijevo protjerivanje iz Njemačke je bilo odgađano samo zbog žalbenog procesa pred Vrhovnim sudom.

Revizija procesa protiv drugog osumnjičenog za suučesništvo u terorističkim napadima od 11. rujna, Marokanca Mounira el Mutasadeka, trenutno se vodi pred hamburškim sudom nakon što je Vrhovni sud poništio presudu kojom je Mutasadek osuđen na 15 godine zatvora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙