FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sud u Kopru proglasio se nadležnim za spor Jožka Jorasa

LJUBLJANA, 2. lipnja 2005. (Hina) - Slovenski sud u Kopru proglasio senadležnim za rješavanje spora koji je već dobro poznati Jožko Joras,nastanjen u pograničnom selu Mlini u Istri, pokrenuo prije devetgodina protiv svog susjeda zbog ometanja posjeda, ali tada - naopćinskom sudu u Bujama.
LJUBLJANA, 2. lipnja 2005. (Hina) - Slovenski sud u Kopru proglasio se nadležnim za rješavanje spora koji je već dobro poznati Jožko Joras, nastanjen u pograničnom selu Mlini u Istri, pokrenuo prije devet godina protiv svog susjeda zbog ometanja posjeda, ali tada - na općinskom sudu u Bujama.

"Naš sud ne zanima gdje je državna granica nego odštetni spor koji sa granicom nema nikakve veze", izjavio je za ljubljansko "Delo" od četvrtka predsjednik koparskog suda Bogomir Horvat.

"Zauzeo sam stajalište da je Jorasova nekretnina upisana na adresi Sečovlje broj 1 i da se nalazi u slovenskom katastru. Joras je slovenski državljanin koji stanuje na toj adresi, pa sam donio odluku da je naš sud nadležan za spomenuti slučaj", pojasnio je Horvat.

Joras od svog susjeda u Mlinima Urbana Cerara, također Slovenca, traži odštetu od 120.000 kuna (u slovenskim tolarima), dokazujući da je nepropisno sagradio parkiralište. Cerarov odvjetnik je osporio nadležnost slovenskog suda.

Ako bi Cerar osporavao odštetu koja bi Jorasu mogla biti dodijeljena, tvrdeći da koparski sud nije nadležan, sud u Kopru bi tražio da presudu priznaju hrvatski pravosudni organi, rekao je Horvat za "Delo", priznajući da bi ipak moglo biti problema i sa planiranim sudskim vještačenjem na terenu u Mlinima. Jorasova i Cerarova kuća nalaze se na području iza graničnog prijelaza za koji Joras već godinama tvrdi da je "privremeni kontrolni punkt", jer granica između Hrvatske još nije određena.

"Istina je da na tom teritoriju ovlasti provodi hrvatska policija, no mi smo uvažili stanje na dan 25. lipnja 1991", rekao je predsjednik koparskog suda Bogomir Horvat, pojašnjavajući da za taj prostor postoji dvostruki, slovenski i hrvatski katastar. Dodaje kako je Slovenija Jorasovu parcelu imala u katastru na dan osamostaljenja dviju država, dok je Hrvatska katastar za Buje sredila tek dvije godine kasnije. Horvat je rekao da namjerava saslušati Jorasa i Cerara, te da neće otići na godišnji odmor dok slučaj ne riješi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙