FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen ekološki projekt za donji tok Drave

ZAGREB, 29. lipnja 2005. (Hina) - U suradnji Hrvatske, Mađarske,Austrije i Europske unije (EU) u donjem toku rijeke Drave razvija se"Drava River Basin Project (DRBP)", odnosno projekt učinkovitog itrajnog gospodarenja okolišem u tom području, i to u sklopu širegekološkog programa Europske unije - INTERREG.
ZAGREB, 29. lipnja 2005. (Hina) - U suradnji Hrvatske, Mađarske, Austrije i Europske unije (EU) u donjem toku rijeke Drave razvija se "Drava River Basin Project (DRBP)", odnosno projekt učinkovitog i trajnog gospodarenja okolišem u tom području, i to u sklopu šireg ekološkog programa Europske unije - INTERREG.

Kako je na današnjem predstavljanju tog projekta rekao ministarski savjetnik u austrijskom Saveznom ministarstvu za gospodarstvo i rad Gerhard Burian, projekt DRBP je ukupno vrijedan 2,2 milijuna eura. Od toga, 750 tisuća eura osigurava Europski fond za razvoj, nešto manje od 760 tisuća austrijska savezna ministarstva i pokrajine Štajerska te Koruška, dok bi hrvatska strana trebala osigurati još 750 tisuća eura. Mađarska u tom projektu pak sudjeluje s 24 tisuće eura.

Riječ je o projektu koji će se realizirati na 41.238 četvornih kilometara slivnog područja Drave na granici između Hrvatske i Mađarske. Od toga se u Hrvatskoj nalazi 7.089 četvornih kilometara, na kojima živi oko 920 tisuća stanovnika.

Projekt se odnosi na područje vodoprivrede, uklanjanja otpadnih voda i uklanjanje otpada, a realizirat će se u četiri hrvatske županije - Krapinsko-zagorskoj, Koprivničko-križevačkoj, Međimurskoj i Varaždinskoj.

Tako primjerice austrijska strana, zadužena za stručnu pomoć, trenutno izrađuje studiju izvedivosti pilot-projekata gospodarenja vodom za općine Lepoglava i Varaždinske toplice.

Prema riječima Nede Čepića iz Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, Hrvatska bi u narednih 10 do 15 godina u projekte ekološke komunalne infrastrukture trebala uložiti oko 5 milijardi eura, ne bi li zadovoljila europskim direktivama.

Upravo su na ovom području, dodao je Čepić, i predpristupni fondovi EU najveći, a poglavlje zaštite okoliša i gospodarenja otpadom jedno je od najopširnijih u procesu predpristupnih pregovora s EU.

Potvrdio je to i Oskar Benedikt iz Delagacije Europske komisije u Zagrebu, naglasivši kako EU ovaj projekt podržava iz dva razloga - jer se radi o transnacionalnoj suradnji, koju EU podrazumijeva, ali i zbog ogromnih financijskih sredstava koja su potrebna za čišćenje onečišćenih područja u ovoj regiji.

Naime, na području koje je obuhvaćeno ovim projektom, istaknuto je na predstavljanju, samo 50 posto stanovništva ima pristup javnom vodoopskrbnom sustavu, a većina od 49 odlagališta otpada ne ispunjava zakonske uvjete. Također, na tom je području u pogonu samo 8 postrojenja za pročišćavanje voda, od kojih su samo tri potpuno funkcionalna i odgovaraju europskim standardima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙