FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Dani mora u Zagrebu" za razvoj eko-turizma i eko-poljoprivrede

ZAGREB, 9. lipnja 2005. (Hina) - Manifestacija "Dani mora u Zagrebu"počela je danas u organizaciji udruge Dupinov san i brojnih ekološkihudruga koje žele ukazati na bogatstvo jadranskog podneblja, potrebukvalitetnije zaštite okoliša i održivog razvoja, očuvanjabioraznolikosti te razvoja eko-turizma i eko-poljoprivrede.
ZAGREB, 9. lipnja 2005. (Hina) - Manifestacija "Dani mora u Zagrebu" počela je danas u organizaciji udruge Dupinov san i brojnih ekoloških udruga koje žele ukazati na bogatstvo jadranskog podneblja, potrebu kvalitetnije zaštite okoliša i održivog razvoja, očuvanja bioraznolikosti te razvoja eko-turizma i eko-poljoprivrede.

Na okruglom stolu o viziji održivog razvoja jadranske regije Sandra Balent iz Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) predstavila je COAST, zajednički projekt UNDP-a, Ministarstva zaštite okoliša i Globalnog fonda za okoliš za provedbu gospodarskih aktivnosti u turizmu, poljoprivredi, ribarstvu i marikulturi u četiri dalmatinske županije te uključivanje banaka u održivo korištenje dobara i zaštitu bioraznolikosti.

Ako se odobri prijedlog glavnog projekta, Hrvatska bi trebala dobiti nepovratnih sedam milijuna dolara za provedbu sedmogodišnjeg projekta ukupne vrijednosti 30 milijuna dolara, kojeg čine svi ostali nacionalni i međunarodni programi i projekti koji se provode u Dalmaciji i ostalim područjima Hrvatske, rekla je Balent.

Govoreći o važnosti eko-turizma za održivi razvoj otoka, Goran Sušić iz Eko centra Caput Insulae s otoka Cresa založio se za donošenje strategije razvoja eko-turizma kao okvira koji će objediniti prostorno planiranje, razvoj i upravljanje zaštićenim područjima te razvoj ekološke poljoprivrede.

"Eko-turizam je način ponašanja koji otvara put stjecanju novih navika i načina razmišljanja, te stvara novu kategoriju odgovornog putnika i omogućuje da se dio novca potrošenog na putovanja koristi za zaštitu prirode i čovjekova okoliša", rekao je Sušić.

Hrvatska treba sagledati mogućnosti i posebnosti koje joj pruža jadransko podneblje te u razvoju poljoprivrede naglasak staviti na eko-voćarstvo, eko-maslinarstvo, te proizvodnju ljekovitog bilja i eteričnih ulja, rekao je Damir Pipić iz Eko-Zadra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙