FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAZU: spriječiti uništavanje zaštićene ptice bregunice

ZAGREB, 13. lipnja 2005. (Hina) - Zavod za ornitologiju Hrvatskeakademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i Prirodoslovno društvo "Drava"zatražili su danas od Ministarstva kulture da hitno zaustavi građevneradove na Dravi kojima Hrvatske vode uništavaju staništa bregunice,zaštićene vrste ptica.
ZAGREB, 13. lipnja 2005. (Hina) - Zavod za ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i Prirodoslovno društvo "Drava" zatražili su danas od Ministarstva kulture da hitno zaustavi građevne radove na Dravi kojima Hrvatske vode uništavaju staništa bregunice, zaštićene vrste ptica.

U priopćenju navode da su 11. lipnja u tijeku obilaska terena u sklopu projekta "Monitoringa ptica rijeke Drave" uočili da bageri varaždinskog poduzeća "Vodogradnje" utvrđuju desnu obalu i oblažu je kamenom i tako uništavaju gnijezda bregunica, u kojima se nalaze ptići i neizležena jaja. Pretpostavlja se da je već uništeno oko 150 gnijezda bregunica, a ptići pobijeni.

Bager strmu obalu pretvara u kosu iskopavanjem materijala i iskošenu obalu odmah oblaže kamenom, pa je već uništio oko pola strme obale. Ptići se iz gnijezda zajedno sa zemljom čupaju iz obale i gnječe, a oni u dubljim rupama živi zakapaju.

Bregunica (Riparia riparia) zaštićena je ptičja vrsta po Zakonu o zaštiti prirode. Gnijezdi se u strmim riječnim obalama u kojima kopaju 40 do 60 centimetara duboke rupe, na kraju kojih grade gnijezda u koja polažu jaja i othranjuju ptiće.

"Taj postupak je ne samo protuzakonit nego i krajnje neljudski, a obala će biti zabetonirana, tako da i ubuduće neće moći poslužiti kao gnjezdilište bregunica i ostalih riječnih ptica", navode u priopćenju Zavod za ornitlologiju HAZU-a i Prirodoslovno društvo "Drava".

Također naglašavaju kako je već dugo godina Hrvatske vode nastoje rijeku Dravu - koja je i u nas i u svijetu jedna od najočuvanijih i najbogatijih prirodnih rijeka - "kanalizirati" i tako uništiti njezino bogatstvo i veliku raznolikost prirode i krajolika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙