FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi broj časopisa "Lička revija"

ZAGREB, 29. lipnja 2005. (Hina) - U petom broju "Ličke revije" (139str.), časopisa ogranka Matice hrvatske Gospić, objavljeni su priloziiz znanosti, gospodarstva, književnosti, prilozi o obljetnicama,prikazi knjiga i sjećanja na preminule, a znamenite Ličane.
ZAGREB, 29. lipnja 2005. (Hina) - U petom broju "Ličke revije" (139 str.), časopisa ogranka Matice hrvatske Gospić, objavljeni su prilozi iz znanosti, gospodarstva, književnosti, prilozi o obljetnicama, prikazi knjiga i sjećanja na preminule, a znamenite Ličane.

Uz tekst glavnoga urednika Ranka Šimića o Crkvi hrvatskih mučenika kao mjestu hrvatskoga hodočašća na Udbini, u časopisu su objavljeni i radovi s prošlogodišnjega znanstvenog skupa u Gospiću posvećenog hrvatskim prirodoslovcima.

O podrijetlu Hrvata i hrvatskoga jezika u "Ličkoj reviji" piše književnik Mato Marčinko, a Tatjana Kolak analizira japodski ženski grob iz Konjskoga Brda.

Časopis objavljuje i priloge o stradanju ličkih Hrvata u prvoj Jugoslaviji, tijekom Drugoga svjetskog rata i u poraću.

U prikazima novih knjiga Manja Kovačević piše o "Ričniku gacke čakavšćine" Milana Kranjčevića, dok je na kraju časopisa objavljen hrvatski prijevod pisma ninskoga biskupa Jurja Divinića kojim izvješćuje papu Aleksandra VI. o boju na Krbavskom polju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙