FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen prvi broj časopisa "Review of croatian history"

ZAGREB, 10. lipnja 2005. (Hina) - Prvi broj časopisa hrvatskehistoriografije za međunarodnu znanstvenu javnost "Review of croatianhistory" predstavljen je danas na konferenciji za novinare u Zagrebu.
ZAGREB, 10. lipnja 2005. (Hina) - Prvi broj časopisa hrvatske historiografije za međunarodnu znanstvenu javnost "Review of croatian history" predstavljen je danas na konferenciji za novinare u Zagrebu.

O novom časopisu govorili su ravnatelj Hrvatskoga instituta za povijest Milan Kruhek i glavni urednik Jure Krišto.

"Ideja za pokretanje časopisa ponikla je u Institutu," rekao je Krišto dodavši kako se časopisom htjelo "plodove suvremene hrvatske historiografije predstaviti međunarodnoj javnosti".

Kruhek je izvijestio kako će časopis "Review croatian history" biti predstavljen međunarodnoj javnosti 13. lipnja na Sveučilištu u Beču.

U prvom broju časopisa objavljeni su radovi na engleskom i njemačkom jeziku, a sažetci na engleskom i hrvatskom jeziku dostupni su u PDF formatu na internetu.

Prvi broj časopisa donosi radove o napisima hrvatskih imena na tzv. Tanajskim pločama s Crnoga mora, granicama Kraljevine Hrvatske u 17. i 18. stoljeću, hrvatskoj politici u sklopu Austro-Ugarske, o vrhbosanskom nadbiskupu Josipu Stadleru, banu Pavlu Rauchu, talijanskoj politici na okupiranim hrvatskim područjima u Drugom svjetskom ratu, sudbini Folksdojčera, poslijeratnoj oporbi u Hrvatskoj, o kardinalu Stepincu, Titovu posjetu Britaniji 1953. i agresiji JNA na Hrvatsku 1990.-1992.

Svoje radove u časopisu objavljuju Ante Škegro, Milan Kruhek, Jure Krišto, Zoran Grijak, Mira Kolar, Zdravko Dizdar, Zdenko Radelić, Zlatko Matijević, Berislav Jandrić i Davor Marijan, Vladimir Geiger, Zoran Kantolić.

Časopis će jednom godišnje izlaziti u nakladi Hrvatskoga instituta za povijest.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙