FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Koncert Mory Kantea u "Vatroslavu Lisinskom"

ZAGREB, 5. lipnja 2005. (Hina) - Još jedan od velikana world music-a,gvinejski glazbenik Mory Kante, održao je koncert u Zagrebu gdje jevečeras rasplesao gotovo punu Koncertnu dvoranu "Vatroslav Lisinski".
ZAGREB, 5. lipnja 2005. (Hina) - Još jedan od velikana world music-a, gvinejski glazbenik Mory Kante, održao je koncert u Zagrebu gdje je večeras rasplesao gotovo punu Koncertnu dvoranu "Vatroslav Lisinski".

Kante je zagrebačkoj publici predstavio novi album "Sabou", akustično djelo koje kombinira tradicionalnu i suvremenu afričku glazbu s naglaskom na Kanteove korijene.

Uz pratnju desetoročlanog sastava Kante je kroz sat i pol nastupa predstavio svoj prepoznatljivi zvuk koji se temelji na tradicionalnim afričkim instrumentima, poput kore (glazbalo koje izgleda kao kombinacija harfe i lutnje), balafona (vrsta vibrafona), bolona (žičani instrument), te raznih vrsta udaraljki.

Brzi afrički ritmovi podigli su na noge publiku, pa i natjerali neke posjetiteljice da skinu cipele kako bi mogle plesati bosonoge, a zabava je završila s Kanteovim najvećim hitom "Yeke, yeke", koji je u svijetu dosegao milijunsku nakladu.

Mory Kante rođen je 1950. u Gvineji, u obitelji koja je pripadala afričkoj kasti Griota, čiji se pripadnici stoljećima bave glazbom.

Svoju griotsku inicijaciju započeo je s petnaest godina otišavši živjeti u Bamako kod svoje tete pjevačice tadašnjeg "Mali National Instrumental Ensemble".

Kroz nekoliko godina odradio je inicijacijska putovanja puna teških iskušenja koja su bila preduvjet da bi završio svoje obrazovanje i postao Griot.

Vrativši se u grad, Kante se posvetio istraživanju različitih glazbenih stilova: cha-cha-cha i mambo iz Kube, rumbu iz Konga, američki soul, engleski pop, francuski yeye.

Godine 2001. Mory Kante imenovan je ambasadorom FAO-a (UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu) zbog doprinosa borbi protiv gladi i siromaštva.

Nakon Zagreba Kante će nastupiti na dva najveća kontinentalna europska festivala - Roskilde festivalu u Danskoj i Siget festivalu u Budimpešti.

Zagrebački koncert organizirali su Croatia Osiguranje, Ministarsvo vanjskih poslova i europskih integracija te Multikultura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙