FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sat

ZAGREB, 18. lipnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 4,30 sati.
ZAGREB, 18. lipnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 4,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) sinoć je svečanom sjednicom Predsjedništva u prostorijama Nogometnog kluba "Jarun" obilježila 16. obljetnicu osnutka, s podsjećanjem na osnivačku skupštinu održanu 17. lipnja 1989. Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader istaknuo je da je HDZ najjača, najuspješnija i najbolja hrvatska stranka, jer to pokazuju ostvareni ciljevi - stvaranje samostalne, suverene, međunarodno priznate hrvatske države, čime je ostvaren stoljetni san hrvatskog naroda. Sanader je najavio da neće biti prijevremenih parlamentarnih izbora te da će HDZ pobijediti i na redovitim izborima 2007. HDZ će uvesti Hrvatsku u Europsku uniju, koja se mora temeljiti na očuvanju nacionalnog identiteta svake članice i omogućiti joj napredak, rekao je, ocijenivši da unutarnje teškoće EU-a neće usporiti hrvatsko priključenje. Glavnom zadaćom Vlade u idućem razdoblju označio je aktivniji rad za ostvarenje rasta životnog standarda.

ZAGREB - Predstavom "Ljubica" Augusta Šenoe i Nine Škrabea, u režiji Georgija Para glumačka družina Histrion, sinoć je obilježila 30. godinu glumačke družine i 20. godišnjicu Histrionskog ljeta na zagrebačkoj Opatovini. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, otvarajući ovu kazališnu manifestaciju, kazao je je kako je prije 30 godina glumačka družina Histrion započela svoje kazališno poslanstvo gostujući diljem Hrvatske, a prije 20 godina kazališnim predstavama na zagrebačke teme i svjetske klasike predstavljajući ih publici na dvjema histrionskim pozornicama na Opatovini.

ZAGREB - U Zagrebu je sinoć predstavljena knjiga Emila Čića "Hrvatska glazba i glazbenici - stotinu izabranih članaka". Muzikolog Krešimir Galin i autor ocijenio je da je ona vrlo važna kulturna, povijesna i estetska kronika. Zahvaljujući Čićevoj knjizi, sad na jednom mjestu imamo zbirku tekstova koja pruža prvorazredan uvid u glazbena zbivanja zadnjih dvadesetak godina, istaknuo je. Knjiga "Hrvatska glazba i glazbenici - stotinu izabranih članaka" (524 str.) podijeljena je u pet poglavlja u kojima autor piše o filozofiji glazbene povijesti i povijesti glazbe, hrvatskim skladateljima 20. stoljeća i njihovim idejama. Također sadrži muzikološke recenzije, eseje o hrvatskim zaslužnim muzikolozima, a u poglavlju Razgovori o glazbi objavljuje intervjue i kratke životopise hrvatskih glazbenika.

ZAGREB - Knjiga "Bugojanski dnevnik (1988-1998)" Katice Nevistić predstavljen je sinoć u Matici hrvatskoj u Zagrebu. O knjizi i stradanjima Hrvata u srednjobosanskom gradu Bugojnu 1993. govorili su književnik Željko Ivanković, priređivač knjige Tomislav Brković i bugojanski ratni župnik fra Janko Ljubas. "Autorica je u svojim zapisima dnevno svjedočila o posljednjem ratu", napomenuo je Ivanković, dodavši kako se u «knjizi stalno osjeća paralela između Drugoga svjetskoga rata i križnih putova, kad je autorica izgubila braću, i zadnjega rata u kojem su joj stradali nećaci». Autorica je bilježila događaje ratnih godina 1992. -1994. u Bugojnu, a rad u župnom uredu, okupljalištu Hrvata, omogućio joj bilježenje događaja i iskaze svjedoka o stradanju hrvatskoga naroda.

SLAVONSKI BROD - U Galeriji "Ružić" u Slavonskom Brodu sinoć je otvorena izložba akvarela sudionika prošlogodišnjeg, 25., saziva kolonije "Sava" i označen početak rada ovogodišnjega, 26., saziva te kolonije. Član umjetničkog vijeća kolonije Darko Schneider na svečanu otvorenju izložbe je, podsjetivši kako iz godine u godinu fundus kolonije "Sava" postaje bogatiji za nove ideje i likovne osobnosti, izrazio nadu da će se uskoro pojaviti i monografija o toj koloniji. Jedan od osnivača brodski slikar Predrag Gol kazao je kako je izravan rezultat kolonije "Sava" kabinet s više od 700 akvarela sudionika svih dosadašnjih saziva. U petodnevnu radu 26. saziva kolonije sudjelovat će devet slikara iz Zagreba, Osijeka, Zadra i Slavonskog Broda.

ŠIBENIK - Predstavom "Romeo i Julija" koju će na Ljetnoj pozornici na Trgu Republike Hrvatske izvesti kazalište "Oplasteatro" iz talijanskog grada Umbertide danas u u 21 sat počinje ovogodišnji šibenski Međunarodni dječji festival (MDF). U Šibenskom kazalištu i na otvorenom do 2. srpnja bit će izvedeno 112 različitih programa s oko 1500 sudionika. Uz domaće, bit će prikazano i 18 inozemnih predstava, kazališnih i scenskih skupina iz Italije, Bosne i Hercegovine, Indije, Australije, Kanade, SAD-a, Norveške, Brazila, Velike Britanije, Latvije, Austrije, Mađarske, Irske i Izraela. U povodu održavanja MDF-a bit će održana sjednica vladina Vijeća za djecu, pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙