FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagrebačka filharmonija najavila sezonu 2005./2006.

ZAGREB, 3. lipnja 2005. (Hina) - Zagrebačka filharmonija na današnjojje konferenciji za novinare u Koncertnoj dvorani "VatroslavaLisinskog" najavila koncertnu sezonu 2005./2006. i službeni početaknatječaja za najuspješnijega mladog glazbenika godine.
ZAGREB, 3. lipnja 2005. (Hina) - Zagrebačka filharmonija na današnjoj je konferenciji za novinare u Koncertnoj dvorani "Vatroslava Lisinskog" najavila koncertnu sezonu 2005./2006. i službeni početak natječaja za najuspješnijega mladog glazbenika godine.

Ravnatelj Zagrebačke filharmonije Berislav Šipuš najavio je gostovanje više svjetski poznatih umjetnika, dirigenata, solista i ansambala.

Osim dosadašnjih ciklusa, Crvene, Bijele i Plave oktave, oblikovan je i tzv. Mini ciklus koji se sastoji od šest koncerata, na kojima će biti predstavljeno po jedno veliko skladateljsko ime, rekao je Šipuš i dodao kako je jedno od njih i ime Wolfganga Amadeusa Mozarta, čija se 250. godišnjica rođenja slavi u cijelom svijetu, kojem će biti posvećeno nekoliko programa.

Kako je rekao, naručena su i dva nova djela: od maestra Igora Kuljerića, koje bi trebalo biti praizvedeno 17. ožujka, te od skladateljice Olje Jelaske, čime će biti zaokružen ciklus od osam naručenih skladba.

Sezonu otvaraju mladi umjetnici - dirigent Ivan Repušić i Ivo Dropulić na violini - a kraj godine rezerviran je za Božićni koncert, koji će ugostiti dirigenta Slovenske filharmonije Georgea Pehlivaniana i Slovenski komorni zbor, te za Filharmonijski bal koji će biti u znaku tenora Tomislava Mužeka.

Zagrebačka filharmonija gostovat će u Japanu, Meksiku, Italiji i Švedskoj te će, među ostalima, izvesti djela Nikole Glassija, Luke Sorkočevića, Frane Paraća, Jakova Gotovca i Igora Kuljerića.

Najavljen je i bogat likovni program, također posvećen Mozartu. Prva od izložaba govori o današnjim pogledima likovnih umjetnika o ulozi Amadeusa i njegova stvaralaštva, druga o stvaralaštvu Ede Murtića, treća o obilježjima srednjoeuropskog slikarstva u Mozartovo vrijeme i četvrta o Mozartu u Hrvatskoj, osmišljena na temelju plakata, scenografija i drugih dokumenata.

Nagrada za najuspješnijega mladog glazbenika godine dodjeljuje se već 15. godinu u suradnji s American Expressom, rekla je predsjednica Uprave PBZ-a American Expressa Nina Oberiter-Gluhak. Prijave za nagradu mogu se poslati do 19. studenoga, a nagrada od pet tisuća eura bit će 25. prosinca uručena na Filharmonijskom balu .

Šipuš je rekao kako će uskoro u suradnji s "Vjesnikom" početi izlaziti nosači zvuka s odabranim koncertima Zagrebačke filharmonije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙