FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga B. Novaka "Hrvatsko novinarstvo u 20. stoljeću"

ZAGREB, 6. lipnja 2005. (Hina) - Knjiga Božidara Novaka "Hrvatskonovinarstvo u 20. stoljeću" predstavljena je danas u Novinarskom domuu Zagrebu.
ZAGREB, 6. lipnja 2005. (Hina) - Knjiga Božidara Novaka "Hrvatsko novinarstvo u 20. stoljeću" predstavljena je danas u Novinarskom domu u Zagrebu.

O knjizi su govorili novinar Ante Gavranović, ravnatelj Hrvatske radiotelevizije (HRT) Mirko Galić, urednik knjige Srećko Lipovčan i autor.

Galić je ocijenio kako autor u knjizi enciklopedijskim znanjem i visokom moralnosti niže podatke i činjenice o hrvatskom novinarstvu od kraja 18. st. do danas. "Novak se kroz knjigu jasno zauzima za demokraciju i ljudska prava", dodao je.

Novinarstvo je najlošije istraženi segment hrvatskoga društva, ustvrdio je Lipovčan dodavši kako je Novakova knjiga "jedan i jedini priručnik za spoznaju osnovnih tokova našeg novinarstva u 20. st."

"Novinari koji se zalažu za demokratsko i otvoreno društvo imaju velike koristi," rekao je Novak ocjenivši kako "takvi novinari prvi upozoravaju na određena skretanja politike".

U knjizi "Hrvatsko novinarstvo u 20. stoljeću" (1119 str.) autor u pet dijelova piše o novinarstvu u Hrvatskoj za vrijeme Habsburške monarhije, u doba monarhističke Jugoslavije, tijekom Drugoga svjetskog rata, u socijalističkoj Jugoslaviji i novinarstvu nakon konstituiranja višestranačkoga sabora i ostvarenja samostalne i suverene Republike Hrvatske.

U uvodnom dijelu knjige napisan je kratki pregled razvoja hrvatskog novinarstvo do početka 20. st., a na kraju knjige objavljena je literatura, izvori i kazalo.

Knjigu je objavio zagrebački nakladnik Golden marketing - Tehnička knjiga.

Božidar Novak (1925.) se počeo baviti novinarstvom u Slobodnoj Dalmaciji tijekom svibnja 1945., potom bio urednik u agenciji Jugopressa i Vjesnika. Bio je predsjednik Saveza novinara Jugoslavije i Društva novinara Hrvatske. Od 1990. piše u Slobodnoj Dalmaciji, Novom listu, Feral Tribunu i drugim novinama. Objavio je i knjigu "Suvremeno novinarstvo" (1964.).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙