FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BIS zatražio usklađenu međunarodnu potporu svjetskom gospodarstvu

BASEL, 28. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Banka za međunarodna poravnanja(BIS) pozvala je u svojem godišnjem izvješću značajna gospodarstva nasuradnju radi stabilizacije neravnoteža koje ugrožavaju svjetskogospodarstvo, upozoravajući da su kamatne stope sada možda preniske.
BASEL, 28. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Banka za međunarodna poravnanja (BIS) pozvala je u svojem godišnjem izvješću značajna gospodarstva na suradnju radi stabilizacije neravnoteža koje ugrožavaju svjetsko gospodarstvo, upozoravajući da su kamatne stope sada možda preniske.

Središnja banka svih središnjih banaka pohvalila je svjetske gospodarske rezultate u fiskalnoj godini koja je završila u ožujku 2005. ali je upozorila na naznake jačanja inflatornih pritisaka, slično onom iz druge polovine 60-ih i 70-ih godina.

Iako je zbog strukturalnih promjena malo vjerojatno da će se povijest ponoviti, BIS je u izvješću upozorio na mogući poremećaj u svjetskom gospodarstvu u slučaju iznenadne eksplozije aktualnih neravnoteža.

"Jednostavno se ne može ignorirati broj pokazatelja koji danas istodobno pokazuju značajne otklone od povijesnih normi", istaknuto je u BIS-ovu izvješću.

Predsjednik BIS-a i guverner nizozemske središnje banke Nout Wellink priznao je na godišnjem sastanku u Baselu da su proteklih godina fiskalni i monetarni poticaji odigrali značajnu ulogu u podupiranju gospodarskog rasta. No, Wellink je upozorio da je to razdoblje završeno i izrazio nadu u blagi "povratak monetarne politike neutralnijem stavu gdje to uvjeti dopuštaju".

Izvršni direktor BIS-a Malcolm Knight izjavio je da bi taj potez "također pridonio suzbijanju gomilanja dugova u domaćinstvima, stišavanju raspoloženja na mnogim tržištima nekretnina i ublažavanju rizičnog poslovanja na financijskim tržištima, čime bi se stvorili bolji temelji za očuvanje financijske stabilnosti".

U izvješću BIS-a naglašeno je ipak da bi rast kamatnih stopa povećao rizike za financijski sektor koji se trenutno oslanja na niske cijene zajmova i visoku potrošnju.

Iako nije preporučio obvezujuće financijske propise na međunarodnoj razini, uključujući i mogućnost uvođenja jedinstvene međunarodne valute odnosno novog sustava po uzoru na onaj dogovoren u Brettons Woodsu, BIS je ipak zatražio "neslužbena rješenja koja će se temeljiti na suradnji".

Takva bi rješenja okupila države kreditore i države-vjerovnike, kako bi se "izbjegle okolnosti koje bi mogle rezultirati poremećajima sustava", napominje se u BIS-ovu izvješću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙