FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Banke sve više ulažu u obveznice - BIS

BASEL, 13. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Međunarodne banke sve dubljezalaze na tržište dugova na štetu tradicionalnog kreditiranja, stoji unajnovijem izvješću Banke za međunarodna poravnanja (BIS).
BASEL, 13. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Međunarodne banke sve dublje zalaze na tržište dugova na štetu tradicionalnog kreditiranja, stoji u najnovijem izvješću Banke za međunarodna poravnanja (BIS).

Kako tržište obveznica u svijetu nastavlja rasti, BIS je objavio da se vrijednost obveznica koje se nalaze u vlasništvu međunarodnih banaka učetverostručila u razdoblju od 1995. do 2004., dosegnuvši 2.400 milijardi dolara.

Porast izdanja obveznica posebno snažan bio je u eurozoni i u zemljama u razvoju u lokalnim valutama, pri čemu je Poljska bila najuspješnija, emitiravši tri milijarde eura u obveznicama.

BIS je kao svojevrsna središnja banka središnjih banaka u svijetu objavila i da su kineske i korejske banke u zadnjem lanjskom tromjesečju povukle goleme iznose novca iz inozemstva, što je dovelo do velikog neto pritoka kapitala u te zemlje.

Samo kineske banke unijele su u zemlju 16 milijardi dolara koje su držale u britanskim i američkim off shore centrima. Po ocjeni BIS-a, posljedica je to novih kineskih bankarskih regulacija koje su stupile na snagu u srpnju lani, a kojima se ograničavaju aktivnosti stranih banaka u kreditiranju kineskih banaka.

Korejske banke povukle su nekih sedam milijardi dolara iz off shore centara, no potom su položile šest milijardi u britanske, švicarske i američke banke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙