FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačko gospodarstvo vjerojatno značajnije usporilo rast

BERLIN, 17. lipnja 2005. (Hina/AP) - Rast njemačkog gospodarstvavjerojatno je značajno usporen u drugom ovogodišnjem tromjesečjubudući su visoke cijene nafte pritisnule rast izvoza, objavilo je upetak njemačko ministarstvo financija.
BERLIN, 17. lipnja 2005. (Hina/AP) - Rast njemačkog gospodarstva vjerojatno je značajno usporen u drugom ovogodišnjem tromjesečju budući su visoke cijene nafte pritisnule rast izvoza, objavilo je u petak njemačko ministarstvo financija.

Najveće europsko gospodarstvo u prva tri ovogodišnja mjeseca poraslo je jedan posto u odnosu na prethodno tromjesečje, što je najbrže u zadnje četiri godine. No, ekonomisti su već upozorili da će gospodarstvo usporiti rast u preostalom dijelu godine.

"Ukupna gospodarska aktivnost vjerojatno je nastavila osjetno sporijim tempom tijekom drugog tromjesečja", kazalo je ministarstvo financija u svojem izvješću za lipanj. "Iako domaće gospodarstvo pokazuje blage naznake stabilizacije, visoke cijene nafte čini se pritišću potražnju iz inozemstva".

Njemački skromni oporavak nakon tri godine stagnacije potican je snažnim rastom izvoza, no osobna potrošnja u zemlji ostala je slaba uslijed nepopustljivo visoke nezaposlenosti, koja trenutno iznosi 11,6 posto.

Vodeći njemački ekonomisti predviđaju gospodarski rast od 0,7 posto za čitavu ovu godinu, dok vlada cilja rast od jedan posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙