FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Drašković: Neovisnost Kosova vodi neovisnosti RS-a

ZAGREB, 27. lipnja 2005. (Hina) - Ministar vanjskih poslova Srbije iCrne Gore Vuk Drašković izjavio je u razgovoru za beogradski "Blic" odponedjeljka da bi neovisnost Kosova automatski, po istim načelima,imala posljedicu - neovisnost Republike Srpske u Bosni i Hercegovini.
ZAGREB, 27. lipnja 2005. (Hina) - Ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković izjavio je u razgovoru za beogradski "Blic" od ponedjeljka da bi neovisnost Kosova automatski, po istim načelima, imala posljedicu - neovisnost Republike Srpske u Bosni i Hercegovini.

Vuk Drašković rekao je razgovoru da Beograd rješenje kosovskog problema vidi u autonomiji, a ne u neovisnosti. Objasnio je da to načelo danas vrijedi za status Južnog Tirola u Italiji, te da je u istom obliku, kao plan Z4, bilo predloženo i za tzv. republiku srpsku krajinu (RSK) u Hrvatskoj.

"Kosovska neovisnost značila bi i automatsku neovisnost Republike Srpske po istim načelima", istaknuo je Drašković.

"Naša dogovorena državna strategija za Kosovo glasi: 'Više od autonomije, manje od neovisnosti.' Takva formula odnosi se i na status Južnog Tirola, ali i nepostojeći status bivše RSK koji je bio predviđen planom Z4", rekao je Drašković i objasnio da bi "prava koja je plan Z4 jamčio hrvatskoj manjini u RSK sada bila zajamčena srpskoj manjini na Kosovu".

Plan Z4 je osim toga, napomenuo je Drašković, "onemogućavao mijenjanje hrvatske državne granice te je RSK trebala ostati u u sastavu hrvatske države".

"Teritorijalna cjelovitost predviđena za Hrvatsku sada bi se odnosila na teritorijalnu cjelovitost Srbije", rekao je Drašković i ocijenio da je sada potrebno - isto što je bilo ponuđeno Srbima kao većini na području tzv. RSK - ponuditi i Albancima, koji su većina na Kosovu.

Plan Z4 je za tzv. RSK predviđao parlament, vladu, predsjednika, policiju, vlastitu valutu, određene međunarodne veze i prava Srba da u Hrvatskome saboru i vladi imaju svoje predstavnike te tako srpskoj manjini u Hrvatskoj davao najveća moguća jamstva po načelu pozitivne diskriminacije, podsjetio je Drašković u razgovoru.

Drašković je također ocijenio da bi rješenje statusa Kosova u sklopu Srbije stabiliziralo i Bosnu i Hercegovinu jer bi takvim rješenjem sve ono što bi dobili Albanci na Kosovu dobili i Srbi u Republici Srpskoj.

Na pitanje kakvo je stajalište međunarodne zajednice prema takvom planu i rješavanju pitanja Kosova, Drašković je istaknuo da "u Bruxellesu odaju priznanje toj formuli".

"Svijet shvaća da budući status Kosova mora biti rezultat kompromisnog i nekonvencionalnog rješenja. Najgore bi bilo nametnuto proglašenje kosovske neovisnosti. Svuda govorim da u Srbiji nema političara koji će potpisati dokument o neovisnosti Kosova, a neovisnost proglašena protivno volji Srbije odmah bi dovela do potresa u Srbiji, Makedoniji, BiH i u Albaniji. Bio bi to požar s mnogo benzina prolivenog po vatri koji bi brzo mogao destabilizirati ne samo ovu regiju, nego cijelu Europu i šire. Neovisnost Kosova izazvala bi zahtjeve za neovisnost RS-a, turskog dijela Cipra, Baskije, Sjeverne Irske, Korzike, Južne Osetije", smatra Drašković.

Glede vjerojatne odgode pregovora SCG s Europskom unijom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, Drašković je rekao da je tehnička zapreka početku pregovora slučaj Ratka Mladića.

"Tehnička zapreka zove se Ratko Mladić. U ovom trenutku ne smijemo dopustiti da bude stvorena i strateška zapreka. Pokušat ću takvo trenutačno raspoloženje u Bruxellesu promijeniti pozivajući se na politiku istih standarda. Hrvatska je i bez hapšenja Gotovine postala članica Partnerstva za mir i počela je i završila pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Tražim istu mjeru i za Srbiju bez obzira na to što naglašavam da je zapreka zvana Mladić odavno trebala biti uklonjena. Mislim da ćemo vrlo brzo uz zgodnu formulaciju, koju ne bih htio objaviti, bezuvjetno postati polučlanica Partnerstva za mir s realnim izgledima da 2007. uđemo u NATO", rekao je Vuk Drašković u razgovoru za beogradski dnevni list.

(Hina) xakoz ydj

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙