FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rekordne cijene nafte srušile europske burzovne indekse

LONDON,FRANKFURT, 27. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica pale su u ponedjeljak uslijed rekordnih cijena nafte iznad 60dolara po barelu koje su pogodile automobilske i zrakoplovne dionice,potpirivši zabrinutosti da će viši energetski troškovi naštetitikorporativnim dobitima i osobnoj potrošnji.
LONDON,FRANKFURT, 27. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica pale su u ponedjeljak uslijed rekordnih cijena nafte iznad 60 dolara po barelu koje su pogodile automobilske i zrakoplovne dionice, potpirivši zabrinutosti da će viši energetski troškovi naštetiti korporativnim dobitima i osobnoj potrošnji.

Londonski Ftse indeks do podneva se spustio 0,78 posto, na 5.039 bodova. Frankfurtski DAX indeks oslabio je 0,8 posto, na 4.529 bodova.

Cijene sirove nafte dosegnule su rekordnih 60,64 dolara budući da je snažna američka potražnja podupirala rast cijena goriva. Ulagači su uznemireni i zbog pobjede iranskog ultrakonzervativnog bivšeg gradonačelnika Teherana Mahmouda Ahmadinejada na predsjedničkim izborima u Iranu, što je potaknulo zabrinutosti glede budućih odnosa te zemlje sa Zapadom.

"Cijena od 60 dolara po barelu važna je psihološka razina", kazao je frankfurtski trgovac, istaknuvši negativne učinke koje je to imalo na vrijednost frankfurtskog DAX indeksa, za čije su gubitke najzaslužnije bile automobilske dionice.

"Očekujemo konsolidaciju nakon šest do sedam tjedana", kazao je analitičar Commerzbanke, Achim Matzke."Ne govorim o dva dana, nego prije tri, četiri ili pet tjedana".

Trgovci kažu da dionicama nije pomogao ni najnoviji podatak njemačkog Ifo instituta, čiji je indeks o poslovnom povjerenju u skladu s očekivanjima pokazao poboljšanje u lipnju, prvo u posljednjih pet mjeseci, potaknuto slabljenjem eura i nadama da će prijevremeni njemački izbori ubrzati reforme.

Na gubitku su bile dionice automobilskih izvoznika, pri čemu su one DaimlerChryslera i Renaulta oslabile po 1,5 posto. U sektoru zračnog prijevoza oslabile su dionice Air France - KLM-a za 2,9 posto a British Airwaysa za 2,6 posto.

Pojeftinile su i tehnološke dionice, predvođene onima Nokie, koje su pojeftinile za 3,4 posto. Silaznom trendu pridružile su se i dionice Ericssona, Siemensa i Philipsa, nakon pada cijena dionica Cysco Systemsa na Wall Streetu u prošli petak.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 1,06 posto, spustivši se na 11.414 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙