FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počela četvrta privatizacijska tranša talijanskog Enela

RIM, 27. lipnja 2005. (Hina/APA) - Talijansko ministarstvo financijapočelo je u ponedjeljak prodaju četvrte tranše udjela talijanskedržave u energetskoj kompaniji Enel.
RIM, 27. lipnja 2005. (Hina/APA) - Talijansko ministarstvo financija počelo je u ponedjeljak prodaju četvrte tranše udjela talijanske države u energetskoj kompaniji Enel.

Država će u najnovijoj tranši prodati 10-postotni udio u kompaniji, čime će njezin udio biti smanjen na oko 20 posto, priopćilo je ministarstvo financija. Tom bi prodajom država trebala zaraditi oko 4,1 milijardu eura koje namjerava uložiti u smanjivanje dugova.

Konačna cijena dionica bit će utvrđena 3. srpnja. Dionice Enela na milanskoj burzi reagirale su u ponedjeljak pozitivno na početak prodaje, zabilježivši prijepodne rast cijene za 0,77 posto na 7,01 eura.

Italija je počela privatizaciju Enela u studenom 1999. a najnovija tranša trebala bi biti usmjerena prema malim i institucionalnim ulagačima u Italiji i inozemstvu.

Prodaja prethodne tranše od oko 16,4 posto udjela u Enelu donijela je u listopadu prošle godine 7,6 milijardi eura u državnu blagajnu. Po prvobitnom je planu prodaja četvrte tranše trebala biti provedena u rujnu ali je ministarstvo financija odlučilo požuriti budući da se sljedećih tjedana planira i prodaja Gaz de Francea.

Enel je istodobno najavio prodaju dijela poslovanja vezanog uz telekomunikacije. U sljedeće tri godine koncern namjerava prodati i preostali udio u telekom ogranku Wind, objavio je u razgovoru za "Financial Times Deutschland" predsjednik izvršnog odbora Fulvio Conti, dodajući da se kompanija namjerava usredotočiti na poslovanje s električnom energijom.

Tako je krajem svibnja Enel najavio prodaju Winda egipatskom ulagaču Naguibu Sawirisu, šefu egipatskog telekom koncerna Orascom. Utvrđena prodajna cijena iznosi 12,2 milijarde eura i pokriva čitav Windov dug u visini 7,2 milijarde eura. Wind je treći po veličini talijanski mobilni operater i drugi operater u talijanskoj fiksnoj telefoniji i ima ukupno 28 milijuna klijenata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙