FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljeno 4. izdanje "Javnih dioničkih društava"

ZAGREB, 23. lipnja 2005. (Hina) - Predstavljeno 4. izdanje "Javnihdioničkih društava"
ZAGREB, 23. lipnja 2005. (Hina) - Predstavljeno 4. izdanje "Javnih dioničkih društava"

HINA - Financijski servis

Privatizacija INA-e putem burze donijela bi, osim oživljavanja hrvatskog tržišta kapitala i dodatnu transparentnost, kao i efikasnost poslovanja te kompanije, ocijenio je danas direktor CEE Equity Research of Erste Bank iz Beča Henning Esskuchen.

Govoreći na predstavljanju četvrtog izdanja publikacije "Javna dionička društva", Esskuchen je kazao i kako smatra da bi idealna vlasnička struktura Ine u narednih tri do pet godina bila u podjeli na tri dioničarske grupe - MOL, kao strateški partner s 50 do 65 posto dionica, država s 25 posto dionica te 15 do 25 posto dionica koje bi na burzi kupili financijski investitori.

Takva bi struktura zadovoljila interese i strateškog partnera i države, a ujedno bi se omogućilo jačanje hrvatskog tržišta kapitala, a pritom bi MOL imao mogućnost na burzi i dodatno povećati svoj vlasnički udio, kazao je Esskuchen.

I urednik publikacije, direktor konzultantske kuće To One Josip Galinec smatra da su nova 'roba' na tržištu, odnosno značajniji udio privatizacije putem burzi, uz bolju primjenu pravila korporativnog upravljanja, nužni uvjeti za dugoročno održivi razvoj hrvatskog tržišta.

Na današnjoj prezentaciji predstavljeno je i istraživanje o korporativnom upravljanju u 15 društava najznačajnijih za domaće tržište kapitala. Među njima, najviše prosječne ocjene dobile su Ericsson Nikola Tesla, Pliva i Podravka, odnosno korporativno upravljanje u te tri tvrtke jedino je ocijenjeno kao 'dobro, uz manje primjedbe, odnosno mogućnosti poboljšanja'.

Istodobno, najniže su ocjene dobile Tankerska plovidba i Dom holding, kojima je razina kvalitete izvješća i objavljivanja vijesti, komuniciranje poslovnih planova i očekivanja te plana uporabe dobiti ocijenjena kao 'zadovoljavanje formalnog minimuma'.

To je istraživanje pokazalo, rečeno je na predstavljanju, da ukupno gledano izvještavanje kompanija nije dovoljno transparentno, posebno kod izvanrednih informacija, ali i da su ipak postignuti mali pomaci po pitanju jednakopravnosti 'malih dioničara'.

Publikacija "Javna dionička društva", uz 245 profila s opisima kompanija, financijskim podacima i pregledom trgovanja dionicama na hrvatskom tržištu te burzama u regiji, donosi i posebne analize najlikvidnijih dionica u prošloj godini, ali i T-HT-a i Ine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙