FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija najavila prodaju četvrte tranše udjela u Enelu

RIM, 15. lipnja 2005. (Hina/APA) - Talijanska će država do kraja lipnjaprodati još 10 posto svog udjela u opskrbljivaču električnom energijomEnelu a dobivena sredstva iskoristit će za otplatu dugova, priopćiloje talijansko ministarstvo financija.
RIM, 15. lipnja 2005. (Hina/APA) - Talijanska će država do kraja lipnja prodati još 10 posto svog udjela u opskrbljivaču električnom energijom Enelu a dobivena sredstva iskoristit će za otplatu dugova, priopćilo je talijansko ministarstvo financija.

Prodaja bi trebala donijeti u državnu blagajnu oko 4,5 milijardi eura a udio države u Enelu smanjio bi se na oko 20 posto.

Država je pokrenula privatizaciju Enela u studenom 1999. a najnovija tranša trebala bi biti usmjerena na male ulagače ali i na institucijske ulagače u Italiji i inozemstvu.

U listopadu je prodaja oko 16,4 posto udjela u Enelu donijela državi 7,6 milijardi eura a po izvornim je planovima prodaja četvrte tranše trebala biti pokrenuta tek krajem rujna.

No, talijansko je ministarstvo financija odlučilo ubrzati tu transakciju budući da se sljedećih tjedana planira i prodaja udjela francuske države u Gaz de France. Prodaja četvrte tranše udjela talijanske države u Enelu najveća je privatizacija ove godine u Europi.

Talijanski dugovi dosegnuli su prošle godine 105,8 posto BDP-a, čime je Italija u apsolutnim brojkama zauzela treće mjesto u svijetu po obujmu dugova, odmah iza SAD-a i Japana. Premijer Silvio Berlusconi najavio da će prije izbora, zakazanih u prvoj polovini 2006, smanjiti zaduženost ispod razine od 100 posto BDP-a.

Po navodima ministarstva financija Italija će do kraja ove godine privatizacijama i ostalim oblicima prodaje državne imovine zaraditi 25 milijardi eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙