FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irak: Rumsfeld priznaje da je bilo razgovora Amerikanaca i pobunjenika

WASHINGTON, 26. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Američki ministar obraneDonald Rumsfeld priznao je u nedjelju da su na poticaj SjedinjenihDržava održani susreti s pobunjenicima u Iraku.
WASHINGTON, 26. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Američki ministar obrane Donald Rumsfeld priznao je u nedjelju da su na poticaj Sjedinjenih Država održani susreti s pobunjenicima u Iraku.

"S vremena na vrijeme potičemo taj tip susreta", rekao je Rumsfeld na američkoj mreži Fox o informacijama britanskog lista Sunday Times prema kojima su u lipnju održana dva susreta šefova nekih iračkih pobunjeničkih pokreta i američkih predstavnika.

Rumsfeld je odbio precizirati kada i s kim su održani ti susreti. Istaknuo je međutim razliku između pripadnika Al-Zarqawijeve skupine koje je nazvao "kriminalcima" i sunita koji bi "željeli preuzeti kontrolu u vladi".

Prema pisanju Sunday Timesa, koji se poziva na dva iračka izvora koji su sudjelovali u razgovorima, na susretima 3. lipnja i 10-ak dana kasnije sastali su se četiri američka predstavnika i šefovi određenog broja iračkih pobunjeničkih pokreta, među kojima su bili predstavnici Ansar al-Sunne.

Ta skupina povezana s al-Qaidom počinila je samoubilački atentat u kojem su na Božić 2004. u jednoj američkoj bazi u Mosulu poginule 22 osobe.

Prema pisanju tog londonskog tjednika, s američke strane sastancima su bili nazočni po jedan vojnik, jedan član obavještajnih službi, jedan član kongresa i jedan predstavnik veleposlanstva SAD-a u Bagdadu.

Skupina Ansar al-Sunna, povezana s terorističkom mrežom al-Qaidom, odmah je kategorički demantirala da su se njezini predstavnici sastali s američkim dužnosnicima i potvrdila da namjerava nastaviti džihad u Iraku.

"Kategorično demantiramo bilo kakve pregovore između vojske Ansar al-Sunne i bilo kojeg križara i odmetnika", objavljeno je na internet stranici te skupine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙