FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bijela kuća osporava da SAD nemaju poslijeratne planove za Irak

ZAGREB, 13. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Bijela kuća u nedjelju jeobjavila da postoje "značajni" poslijeratni planovi za Irak, teosporava karakter memoranduma britanskog premijera Tonya Blaira,objavljenog osam mjeseci prije invazije na Irak, u kojemu se izražavabojazan da će okupacija biti dugotrajna.
ZAGREB, 13. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Bijela kuća u nedjelju je objavila da postoje "značajni" poslijeratni planovi za Irak, te osporava karakter memoranduma britanskog premijera Tonya Blaira, objavljenog osam mjeseci prije invazije na Irak, u kojemu se izražava bojazan da će okupacija biti dugotrajna.

U 'briefing' materijalu zaključuje se da američka vojska nije odgovarajuće pripremljena za, kako se navodi u memorandumu, "dugotrajnu i skupu" poslijeratnu okupaciju Iraka, piše list Washington Post u nedjeljnom izdanju.

"Ne slažemo se s karakterom (Blairova memoranduma). Postoje značajni poslijeratni planovi", izjavio je glasnogovornik Bijele kuće David Almacy.

"Što je još važnije, memorandum je izrađen osam mjeseci prije početka rata - postoje značajni poslijeratni planovi u proteklom vremenu", dodao je.

Memorandum pokazuje da najviši britanski dužnosnici smatraju da je za administraciju američkog predsjednika Georga W. Busha rat u Iraku bio neizbježan, ali i tvrde da je "premalo promišljala o posljedicama i kako se s njima nositi".

Blairov kabinet je 21. lipnja 2002. objavio memorandum na osam stranica, kao pripremu premijera za sastanak s članovima svoga vijeća za nacionalnu sigurnost dva dana potom na Downing Streetu.

"Poslijeratna okupacija Iraka može dovesti do dugotrajnih i skupih napora za naciju", stoji u tom memorandumu.

"Kako je očito, planovi američke vojske su zapravo nijemi u ovom trenutku. Washington bi u nama mogao tražiti da podijelimo jednaki dio tereta", kaže se u memorandumu, po pisanju Washington Posta.

"Neke stvari za koje smo se pripremali nisu se dogodile, kao, primjerice, veliki izbjeglički valovi koji traže humanitarnu pomoć. I druge stvari koje nismo očekivali, kao što je veliki broj režimskih elemenata koji su pobjegli s bojišnice kako bi se poslije vratili", kazao je glasnogovornik Bijele kuće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙