FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 24. lipnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 21 sat.
ZAGREB, 24. lipnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić večeras je, u povodu Dana državnosti na terasi svog Ureda priredio svečano primanje za državne i dužnosnike zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, vjerske velikodostojnike te predstavnike diplomatskog zbora, a u govoru je naglasio da Hrvatska danas može biti ponosna na sve što je postigla u zadnjih 14 godina. Predsjednik Mesić u svečanom je govoru podsjetio na povijesnu odluku Hrvatskog sabora od 25. lipnja 1991. o proglašenju neovisne i samostalne Republike Hrvatske, odluku koja je, po njegovim riječima, kamen temeljac suvremene hrvatske državnosti. Govoreći o proteklih 14 godina, Domovinskom ratu i mirnoj reintegraciji, nakon kojih se Hrvatska, rekao je, konačno mogla posvetiti obnovi i gospodarskom oporavku, predsjednik je istaknuo da se Hrvatska, zadnjih godina i ubrzano, utemeljila kao demokratska država, s visokim standardima ljudskih i manjinskih prava i sloboda.

ZAGREB - Vladin Ured za odnose s javnošću izvijestio je danas kako će u nedjelju, 26. lipnja, na velikoj nacionalnoj svečanosti biti otvorena autocesta Zagreb-Split, a otvaranju tog najvećeg prometnog projekta u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe nazočit će visoki državni dužnosnici, uglednici iz javnog i kulturnog života te brojni strani gosti. Na svečanosti u Zagrebu govorit će predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić, najavljeno je. Poslije svečanosti u Zagrebu i prolaskom cijele dužine autoceste, cestu će u Skradinu u promet pustiti predsjednik Vlade RH dr. Ivo Sanader.

ZAGREB - Šest udruga iz Domovinskog rata danas su na konferenciji za novinare oštro osudile premještanje Zida boli s lokacije u Selskoj cesti na zagrebačko groblje Mirogoj, zatražili su intervenciju predsjednika Republike, Vlade i Hrvatskog sabora te najavili pokretanje tužbi, odnosno pravnih postupaka. Zajednica udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, Zajednica udruga HVIDR-e Grada Zagreba, Centar "Apel", UBIUDR "Podravka", Nezavisni dragovoljci hrvatski i Zdrug hrvatske obrane "Nikola Šubić Zrinski" traže od hrvatskih vlasti da spomenik Domovinskog rata Zid boli vrate u Selsku cestu, a ako to nije moguće da se stavi na primjerenu lokaciju u središtu Zagreba, jer mu - kako su naglasili - nije mjesto na groblju Mirogoju pod zemljom.

SPLIT - U splitskoj Kliničkoj bolnici na Firulama danas su svečano otvoreni novouređeni i prošireni odjeli za bolesti srca i krvnih žila te za kliničku farmakologiju i toksikologiju. Novouređene odjele otvorio je ministar zdravstva Neven Ljubičić. U građevne i druge radove u odjele je uloženo više od milijun kuna, od čega je najviše, 700.000 kuna, dala Splitsko-dalmatinska županija, a ostatak su darovnice. Ravnatelj KB-a Dujomir Marasović izvijestio je i da je već otvoren natječaj za obnovu prve jedinice Interne klinike, koja će biti uređena do konca godine, a preuređenje drugih jedinica nastavit će se 2006.

ZAGREB - Ministarstvo pravosuđa u utorak će objaviti Strategiju reorganizacije mreže sudova budući da Hrvatska ima najviše sudova, sudaca i neriješenih predmeta u Europi, najavljeno je danas iz Ministarstva. Procjena Ministarstva pravosuđa je da postojeći neracionalni i skupi sustav treba racionalizirati, pa je pripremljena Strategija reorganizacije mreže sudova.

SPLIT - Nakon duge i teške bolesti u splitskoj Kliničkoj bolnici sinoć je umro novinar i publicist Petar Požar. Rođen je 1944. u Borovu Naselju pokraj Vukovara, a novinarstvom se bavio od 1967. godine. Bio je glavni urednik Studentskog lista (1968.-1969.), urednik Komunista (1970.- 1972. i 1974.-1975.), 1973. bio je zamjenik glavnog urednika "Slobodne Dalmacije", a od 1976. do 1977. i glavni urednik "Glasa Slavonije".

STON/DUBROVNIK - Državni tajnik za more Branko Bačić potpisao je danas u Stonu ugovore o koncesiji pomorskog dobra s uzgajivačima školjaka i ribe u Malostonskom zaljevu i Malom moru. Ugovori su potpisani s uzgajivačima koji su i do sada imali uredne koncesije i lokacijske dozvole za postavljanje uzgojnih naprava. Tako je obuhvaćeno 117 polja za uzgoj ribe i školjaka, odnosno 95 ovlaštenika koji su posjedovali koncesije što im ih je dodijelila Dubrovačko-neretvanska županija po prijašnjim propisima.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade RH i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se danas s predstavnicima Hrvatske glazbene unije (HGU) s kojima je razgovarala o trenutačnom stanju u području glazbene umjetnosti i glazbenog tržišta u Hrvatskoj, izvijestio je Vladin Ured za odnose s javnošću. Predstavnici Hrvatske glazbene unije potpredsjednici Vlade iznijeli su prijedloge o izmjenama Zakona o strancima, Zakona o elektroničkim medijima i Zakona o hrvatskoj radioteleviziji, kojima je svrha viša zaštita domaćih izvođača i stvaranje boljih nadzornih mehanizama u području glazbene industrije.

ZAGREB/DUBROVNIK - Izložba fotografija "Josip Berner i Dubrovnik - od Jaroslawa do Jasenovca" autorice Vesne Delić-Gozze otvara se u ponedjeljak, 27. lipnja, u Kneževu dvoru, najavili su danas organizatori izložbe - Dubrovački muzeji, Dom "Marina Držića" i Međunarodno središte hrvatskih sveučilišta u Dubrovniku. Autorica izložbe V. Delić-Gozze ističe da je na istraživanje Bernerova fotografskog djela potaknuta na izložbi "Svjetlopisi u dubrovačkim atelijerima" koja je u početku devedestih godina bila otvorena u Kneževu dvoru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙