FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Primorac s europskim znanstvenicima s područja molekularne biologije

ZAGREB, 21. lipnja 2005. (Hina) - Ministar znanosti, obrazovanja išporta Dragan Primorac razgovarao je danas s dvojicom istaknutihznanstvenika i čelnika dviju najvažnijih europskih institucija spodručja molekularne biologije dr. Ianom Mattajem i dr. FrankomGannonom o pripremama za učlanjenje Hrvatske u Europski laboratorij zamolekularnu biologiju (EMBL) 2006.
ZAGREB, 21. lipnja 2005. (Hina) - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac razgovarao je danas s dvojicom istaknutih znanstvenika i čelnika dviju najvažnijih europskih institucija s područja molekularne biologije dr. Ianom Mattajem i dr. Frankom Gannonom o pripremama za učlanjenje Hrvatske u Europski laboratorij za molekularnu biologiju (EMBL) 2006.

Hrvatska bi time među tranzicijskim zemljama postala prvom članicom EMBL-a, priopćeno je iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Na susretu u Vladi bilo je riječi i o mogućnostima odlaska mladih hrvatskih znanstvenika na stručno usavršavanje na jedan laboratorij u okviru Europskog laboratorija za molekularnu biologiju (EMBL) kao i o mogućnosti vrednovanja hrvatskih instituta i znanstvenih projekata od strane EMBO-a.

Dr. Mattaj i dr. Gannon su tijekom službenog posjeta Hrvatskoj održali predavanje na Institutu Ruđer Bošković te posjetili Plivin laboratorij.

Predsjednik EMBO laboratorija Mattaj jedan je od najistaknutijih znanstvenika na području molekularne biologije - izabran je u kraljevsko udruženje Edinburga, član je Europske akademije i Američke akademije znanosti i umjetnosti i dobitnik prestižne Louis-Jeantet nagrade za medicinu.

Predsjednik EMBO-a dr. Frank Gannon jedan je od vodećih europskih i svjetskih znanstvenika na području biomedicine s više do 200 objavljenih istraživačkih članaka u međunarodnim časopisima. 1992. dobitnik je nagrade Američkog industrijsko-biologijskog društva, član europskog udruženja znanosti i tehnologije (ESTA) i član drugih svjetskih znanstvenih organizacija.

EMBO (The European Molecular Biology Organization) osnovan je 1964. s ciljem promocije bioznanosti u Europi. Aktivnosti EMBO-a financiraju 24 zemlje članice, uključujući i Hrvatsku. U EMBO je učlanjeno 1300 znanstvenika, među kojima čak 30 nobelovaca.

EMBL (European Molecular Biology Laboratory) neprofitna je organizacija i temeljni istraživački institut s 1300 zaposlenih iz više od 60 zemalja. Djeluje na pet lokacija: u Heidelbergu i Hamburgu u Njemačkoj te Grenobleu u Francuskoj, Hinxtonu u Velikoj Britaniji i Monterotondou u Italiji.

Obje institucije zajedno imaju godišnji proračun veći od 874 milijuna kuna, a ako Hrvatska postane članicom EMBL-a, postoji velika mogućnost da se jedan od laboratorija otvori i u Hrvatskoj, kažu u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙