FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Baby beef traži intervenciju države zbog brazilske govedine

BJELOVAR, 23. lipnja 2005. (Hina) - Udruga za uzgoj i tov junadi Babybeef uputila je danas pismo predsjednicima Republike, Vlade i Sabora ukojem izražava zabrinutost zbog, kako tvrde, prekomjernog inezakonitog uvoza govedine iz Brazila te aktivnosti državnihinstitucija i uvoznih tvrtki da se to meso kojemu je, tvrde, istekaorok valjanosti proda turističkim tvrtkama umjesto da ga se preradi.
BJELOVAR, 23. lipnja 2005. (Hina) - Udruga za uzgoj i tov junadi Baby beef uputila je danas pismo predsjednicima Republike, Vlade i Sabora u kojem izražava zabrinutost zbog, kako tvrde, prekomjernog i nezakonitog uvoza govedine iz Brazila te aktivnosti državnih institucija i uvoznih tvrtki da se to meso kojemu je, tvrde, istekao rok valjanosti proda turističkim tvrtkama umjesto da ga se preradi.

U Udruzi smatraju kako je riječ o izigravanju zakona radi pogodovanja uvoznome lobiju, a istodobno domaći stočari nemaju komu prodavati domaću kvalitetnu junetinu.

Kako navode riječ je o 800 tona uvezenog goveđeg mesa kojemu je istakao rok valjanosti, koji je prema hrvatskim zakonima 14 dana, a na spornoj je uvezenoj govedini rok 120 dana.

Napominju kako za stavljanje u promet te govedine, prema članku 15. Zakona o hrani, na prodajnom mjestu mora biti istaknuto da je rok valjanosti istekao, a iznimno inspekcijski nadzor u ugostiteljskim objektima ne vrši veterinarska već sanitarna inspekcija.

Također tvrde da i u nalazu uvoznog mesa Hrvatskog veterinarskog instituta stoji da ne odgovara Pravilniku o kakvoći, što je dodatni razlog za ocjenu da se radi o omogućavanju stvaranja ekstra profita povlaštenim pojedincima i tvrtkama, kao i činjenica da Ministarstvo zdravstva, navodno može ignorirati Zakon o kakvoći jer je uzorak mesa zdravstveno ispravan.

Time se, tvrde iz te udruge, uništava hrvatsko govedarstvo kao najnaprednija grana poljoprivrede i ugled turizma, te traže intervenciju države jer su navodno nedefinirane kompetencije ministarstva.

U Baby beefu kažu i da raspolažu svim relevantnim dokumentima koji dokazuju kako je riječ o izigravanju zakona.

Prema riječima predsjednika udruge Tonija Raiča, nezadovoljstvo bi stočara moglo dovesti do prosvjeda pred Ministarstvo poljoprivrede, gdje stočari namjeravaju dovoziti bikove koje ne mogu prodati jer je Ministarstvo još prije više od mjesec dana najavilo uvođenje antidampinških mjera za uvoz govedine, a dosad se ništa u tom smislu nije napravilo.

(Hina) skap yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙