FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završen prosvjed proizvođača mlijeka, predstavljen model otkupa

ZAGREB, 13. lipnja 2005. (Hina) - Prosvjed proizvođača mlijeka predMinistarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, koji jepočeo u 11 sati završen je radno poslije podne nakon sastankapredstavnika Ministarstva i Hrvatskog saveza udruga proizvođačamlijeka (HSUPM) na kojemu je predstavljen prijedlog modela otkupatržnih viškova mlijeka.
ZAGREB, 13. lipnja 2005. (Hina) - Prosvjed proizvođača mlijeka pred Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, koji je počeo u 11 sati završen je radno poslije podne nakon sastanka predstavnika Ministarstva i Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) na kojemu je predstavljen prijedlog modela otkupa tržnih viškova mlijeka.

Dvjestotinjak proizvođača mlijeka iz središnje i istočne Hrvatske, prosvjedovalo je tražeći otkup svih proizvedenih količina domaćeg mlijeka i kontrolu uvoza mlijeka i mliječnih prerađevina te zaštitu proizvođača čije mlijeko ne dostiže propisane standarde kvalitete.

Proizvođači su upozorili da se unatoč nedovoljnim količinama mlijeka ono u Hrvatsku uvozi na štetu domaćih proizvođača. Pri tom, kako kažu, u uvozu prednjače domaći prerađivači, koji uvoze jeftinu sirovinu istovremeno zaobilazeći domaće proizvođače mlijeka.

Prema modelu koji je nakon sastanka s čelnicima HSUPM-a prosvjednicima predstavio pomoćnik ministra Stjepan Mikolčić, otkup mlijeka u iznosu od 15 milijuna litara bio bi subvencioniran mljekarskoj industriji: velikim proizvođačima u iznosu od kunu i pol po litri s obvezom da mlijeko pretvore u trajne proizvode (mlijeko u prahu i maslac), a malim jednu kunu po litri, uz obvezu da ga pretvore u druge mliječne proizvode.

Nakon što Vlada odobri sredstva za subvencije otkupa, potpisao bi se sporazum s mljekarskom industrijom o provedbi modela, dodao je. Kako je najavio, model otkupa trebala bi odobriti Vlada na sjednici u četvrtak, a on bi bio na snazi do kraja kolovoza.

Važna točka predloženog modela je, kaže Mikolčić, obveza prerađivača da do 31. kolovoza otkupe sve ponuđene količine mlijeka od domaćih proizvođača.

Predsjednik HSUPM-a Stjepan Bistrović ocijenio je da je predloženi model samo privremeno rješenje te da su, ako se ne počne primjenjivati, mogući prosvjedi seljaka uz blokadu prometnica uoči turističke sezone.

"Želimo da se otkupi svo mlijeko proizvedeno u Hrvatskoj. Ako se i jedan proizvođač bude žalio da mu mlijeko nije otkupljeno, blokirat ćemo prometnice", rekao je Bistrović.

Prosvjednici su tražili i odgovore zašto kasne poticaji u stočarstvu, što će biti s proizvođačima čije mlijeko ne zadovoljava propisane standarde, te što ministarstvo čini u zaštiti domaćih proizvođača od, po njihovu mišljenju, pretjeranog uvoza.

Stjepan Mikolčić odgovorio je da ministarstvo garantira kako će potpore uskoro biti isplaćene te da će ostati na današnjim iznosima, da su proizvođačima čije mlijeko nije dovoljno kvalitetno na usluzi stručnjaci Poljoprivredno-savjetodavne službe te da se na graničnim prijelazima strogo kontrolira kvaliteta mlijeka.

(Hina) xduk yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙