FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Industrijska proizvodnja u svibnju veća 8,2 posto

ZAGREB, 23. lipnja 2005. (Hina) - Industrijska proizvodnja u Hrvatskoju svibnju je bila veća za 8,2 posto u usporedbi sa istim mjesecomprošle godine, što je najviša mjesečna stopa rasta industrijskeproizvodnje ostvarena u ovom dijelu godine, podaci su Državnog zavodaza statistiku.
ZAGREB, 23. lipnja 2005. (Hina) - Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u svibnju je bila veća za 8,2 posto u usporedbi sa istim mjesecom prošle godine, što je najviša mjesečna stopa rasta industrijske proizvodnje ostvarena u ovom dijelu godine, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

To je pak utjecalo na povećanje kumulativne stope rasta u razdoblju od siječnja do svibnja 2005., tako da je industrijska proizvodnja u prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje porasla za 3,2 posto.

Za prva četiri ovogodišnja mjeseca taj je rast iznosio 1,8 posto u usporedbi s istim razdobljem lani, dok je u prvom tromjesečju stopa rasta industrijske proizvodnje iznosila 0,2 posto.

U usporedbi pak sa prosječnom mjesečnom proizvodnjom u 2004., industrijska je proizvodnja u svibnju ove godine bila veća za 10,2 posto.

Po prvim podacima Državnog zavoda za statistiku, trend-indeks ukupne industrijske proizvodnje veći je za 0,9 posto u svibnju 2005. u odnosu na travanj 2005.

Gledano po područjima djelatnosti najveći je rast proizvodnje u svibnju 2005. u usporedbi sa svibnjem 2004. ostvaren u prerađivačkoj industriji, za 10,5 posto.

Istodobno je proizvodnja u rudarstvu i vađenju bila veća za 1,7 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom manja za 4,2 posto.

Unutar prerađivačke industrije visoki su porasti u svibnju u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec zabilježeni u proizvodnji uredskih strojeva i računala za 57,5 posto, radiotelevizijskih i komunikacijskih aparata i oprema za 53,9 posto, medicinskih, preciznih, optičkih instrumenata te satova za 48,3 posto, izdavačkoj i tiskarskoj djelatnosti 36,3 posto.

Visok rast ostvaren je i u proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda za 17 posto, proizvoda od gume i plastike 15,4 posto, ostalih prometnih sredstava 14,2 posto, preradi drva 13,8 posto, proizvodnji strojeva i uređaja 13 posto, hrane i pića za 9 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama na godišnjoj su razini u svibnju rast proizvodnje zabilježili kapitalni proizvodi za 17,3 posto, intermedijarni proizvodi osim energije za 14,1 posto, te netrajni proizvodi za široku potrošnju za 9 posto u usporedbi sa svibnjem 2004.

Istodobno je proizvodnja energija bila manja za 5,9 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,8 posto.

Ako se pak usporedi proizvodnju u razdoblju od siječnja do svibnja 2005. s istim razdobljem 2004. prema područjima NKD-a rast je ostvaren u prerađivačkoj industriji za 4,4 posto.

Proizvodnja u rudarstvu i vađenju u tom je razdoblju manja za 5,8 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom manja je za 1,1 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙