FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sisak: izlivanjem čelika u Čeličani pokrenuta proizvodnja

SISAK, 9. lipnja 2005. (Hina) - U pogonu Čeličane Valjaonice cijeviSisak izlivene su prve količine visokokvalitetnog čelika zanaručitelja iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, čime je devet mjesecinakon odlaska ruskog "Mečelja" ponovno u toj tvornici pokrenutaproizvodnja, istaknuo je danas predsjednik Uprave VCS d.o.o. SisakDamir Begović na izvanrednoj konferenciji za novinstvo.
SISAK, 9. lipnja 2005. (Hina) - U pogonu Čeličane Valjaonice cijevi Sisak izlivene su prve količine visokokvalitetnog čelika za naručitelja iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, čime je devet mjeseci nakon odlaska ruskog "Mečelja" ponovno u toj tvornici pokrenuta proizvodnja, istaknuo je danas predsjednik Uprave VCS d.o.o. Sisak Damir Begović na izvanrednoj konferenciji za novinstvo.

Dosadašnja proizvodnja pokrenuta je sredstvima bankarskog kredita temeljem državnog jamstva koje je Valjaonici dala Vlada na iznos od 18 milijuna dolara za nabavu osnovnih sirovina, proizvodnju i obrtna sredstva.

U proizvodnji i na pratećim poslovima u sisačkoj Valjaonici do sada je angažirano 650 od oko 1600 radnika, dok će se idućih mjeseci u dogovoru sa sindikatima utvrditi nova organizacija poduzeća i sistematizacija radnih mjesta, te ustanoviti tehnološki višak zaposlenih, naveo je Begović. Naglasio je da "Uprava računa s tehnološkim viškom zaposlenih između 200 i 250 radnika, o čijem će se zbrinjavanju voditi razgovori sa sindikatima".

Begović je najavio da će za 20-ak dana, kada se u Čeličani proizvedu dovoljne količine visokokvalitetnog čelika, ponovno pokrenuti proizvodnja u Valjaonici bešavnih cijevi, za čije bešavne cijevi postoje prve inozemne narudžbe, koje će za početak zaposliti dio proizvodnih kapaciteta.

Prije noćašnjeg pokretanja proizvodnje u Čeličani, Uprava tvrtke pokrenula je djelomičnu proizvodnju u Hladnoj preradi za njemačkog kupca, te proizvodnju preciznih šavnih cijevi u Valjaonici šavnih cijevi nakon dovoza naručene trake iz Željezare Smederevo, dok se obavljaju pripreme za pokretanje postrojenja za proizvodnju toplo valjanih šavnih cijevi.

Od 18 milijuna dolara bankarskog kredita, prema Begovićevim riječima, 12,5 milijuna dolara izdvojit će se za obrtni kapital, dok će se ostatak investirati u rekonstrukciju nove lonac peći i tzv. konti lijeva, kako bi se osigurala visoka i na svjetskom tržištu konkurentna kvaliteta čelika. Za dovršetak planiranih investicija i ostvarenje profitabilnog poslovanja, sisačkoj Valjaonici, kazao je Begović, potrebno je razdoblje od godinu i pol do dvije godine dana, za što Valjaonica treba imati potporu svih, od radnike, lokalne zajednice, do HFP-a, Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i hrvatske Vlade.

Begović je izvijestio da je u završnoj fazi izrada ekonomskih analiza Programa restrukturiranja crne metalurgije u Hrvatskoj, te da će do kraja lipnja biti dovršene sve potrebne analize, među njima i analiza njemačkog konzultanta. Program će se sa svim potrebnim analizama prezentirati resornom Ministarstvu i bit će upućen Vladi na potvrdu, što je preduvjet za spajanje željezara u Sisku i Splitu, osnivanje jednog holding poduzeća sa dvije tvrtke kćeri u Sisku i Splitu, koji će se formirati na profitnoj osnovi, rekao je Begović.

Član Uprave VCS Velimir Kračun istaknuo je da je HFP, kao stotpostotni vlasnik tvrtke, obavio procjenu vrijednosti cijele tvornice koju su preuzeli od ruskog "Mečelja" i da će se u razdoblju od 10-25 dana pripremiti svi dokumenti za održavanje skupštine trgovačkog društva, koja će izabrati njezin nadzorni odbor i donijeti odluku o dokapitalizaciji. Nakon toga će temeljni kapital tvrtke, prema njegovim riječima, iznositi oko 400 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙