FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ovčara: Vukovarsku bolnicu evakuirali JNA, teritorijalci i dobrovoljci

BEOGRAD,22. lipnja(Hina) - U nastavku suđenja optuženima za ratnizločin na Ovčari, svjedokinja Jadranka Janjić iz Zagreba izjavila je usrijedu pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu da suvukovarsku bolnicu u studenom 1991. godine evakuirali zajednopripadnici JNA, Teritorijalne obrane Vukovara i dobrovoljci.
BEOGRAD,22. lipnja(Hina) - U nastavku suđenja optuženima za ratni zločin na Ovčari, svjedokinja Jadranka Janjić iz Zagreba izjavila je u srijedu pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu da su vukovarsku bolnicu u studenom 1991. godine evakuirali zajedno pripadnici JNA, Teritorijalne obrane Vukovara i dobrovoljci.

Svjedokinja je ispričala da se 17. studenoga, u poodmakloj trudnoći, s mužem i skupinom civila sklonila u bolnicu iz podruma jedne obližnje zgrade. Prva skupina ljudi izvedena je, po njezinim riječima, iz bolnice 19. studenoga i odvedena u "Velepromet", a ostali su evakuirani u srijedu 20. studenoga ujutro - žene i djeca izvedeni su na jedan izlaz, a muškarci na drugi, s druge strane zgrade. Njen suprug Borislav Janjić, kazala je, toga dana je nestao i gubi mu se svaki trag, a njegovi ostaci nisu identificirani među 200 žrtava s Ovčare.

Toga dana svjedokinja je u dvorištu bolnice vidjela drugooptuženog Stanka Vujanovića, kojega je dobro poznavala i kojemu su čak prije rata pomogli da kupi automobil, kojim je kasnije taksirao po Vukovaru. Vujanovića je zamolila da joj spasi supruga, a on joj je odgovorio: "Radim na tome" te dodao da ga sačeka u bolnici. Kako se ništa nije dogodilo, nakon nekog vremena obratila mu se ponovo, a on joj je rekao: "Gospođo, rekao sam da sačekate u bolnici".

"Želim samo da mi kaže gdje su kosti moga muža, da bih ga sahranila", ponovila je svjedokinja više puta. "Za neke ljude rat je prestao još 1991. ili 1995. godine, a za mene još traje", kazala je vidno uzbuđena i potresena, dodajući da dijete koje je nosila u vrijeme kad joj je suprug odveden "sada ima 13 godina, a oca zna samo sa fotografija".

Po njenim saznanjima, ispričala je, njen suprug je odveden u vukovarsku vojarnu, tamo su ga pretukli dobrovoljci i vukovarski teritorijalci koji su napravili špalir. U jednom trenutku, suprug je pušten sa skupinom muškaraca čije su supruge bile zaposlene u bolnici, za čije je puštanje intervenirao tadašnji major Veselin Šljivančanin. Potom je opet vraćen u vojarnu, a Šljivančanin ga - kazala je svjedokinja - ipak nije htio osloboditi, već je rekao da će on "biti ispitan i da će mu se suditi".

Optuženi Vujanović, 1991. godine zamjenik zapovjednika Teritorijalne obrane, potvrdio je da je sa suprugom svjedokinje bio prijatelj, ali da se ne sjeća da ga je molila da joj spasi muža. Tvrdio je da je Borislava Janjića vidio pretučenog u hangaru na Ovčari, ali da je očekivao da će s ostalima biti odveden u Sremsku Mitrovicu, te je svjedokinju "uputio" da u Zagrebu potraži "izvjesnog nogometnog suca iz Negoslavaca, koji je njegovom intervencijom spašen, jer će joj on reći sve detalje".

Suđenje se nastavlja u četvrtak, kada bi trebao svjedočiti svjedok Bogoljub Kijanović, koji je bio u skupini pripadnika JNA koja po naredbi Veselina Šljivančanina obavljala "trijažu" (selekciju ljudi) unutar vukovarske bolnice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙