FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Ovčari u zarobljenike pucano iz 18 vrsta pušaka

BEOGRAD,21. lipnja(Hina) - Na Ovčari, gdje je u studenome 1991. godinepobijeno 200 ratnih zarobljenika iz vukovarske bolnice, pronađeno jeviše od 1700 čahura, a vještačenjem je utvrđeno da je pucano iz 18vrsta pušaka, izjavio je u utorak u Specijalnom sudu za ratne zločineu Beogradu, u postupku optuženima za taj zločin, sudski vještak DraganKrstić.
BEOGRAD,21. lipnja(Hina) - Na Ovčari, gdje je u studenome 1991. godine pobijeno 200 ratnih zarobljenika iz vukovarske bolnice, pronađeno je više od 1700 čahura, a vještačenjem je utvrđeno da je pucano iz 18 vrsta pušaka, izjavio je u utorak u Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu, u postupku optuženima za taj zločin, sudski vještak Dragan Krstić.

Čahure su vještaku dostavljene iz ATF laboratorija u Marilandu, SAD, gdje je već obavljeno vještačenje za potrebe Međunarodnoga kaznenog suda u Hagu. Utvrđeno je da je riječ o čahurama puščanih metaka, ispaljenih iz 18 vrsta tog oružja, te o čahurama koje se pune streljivom za "kalašnjikov".

Predsjednik sudskog vijeća Vesko Krstajić pročitao je u nastavku postupka iskaz svjedoka Slavka Tomića vojnom istražnom sucu godine 2003. Svjedok, koji je u međuvremenu umro, ispričao je tada da je 1991. bio u skupini istražitelja bivše JNA, koja je - po nalogu Veselina Šljivančanina - "trebala obaviti trijažu" zarobljenika iz vukovarske bolnice, među kojima je, po Šljivančaninovim riječima, bilo dosta "prikrivenih" pripadnika ZNG-a. Tomić je svjedočio i o problemima s pripadnicima vukovarske Teritorijalne obrane, koji su odvezli zarobljenike u dvama autobusima na Ovčaru, odakle se noću čula pucnjava, te o tome da je dan prije zločina na Ovčari ubojstava bilo i u Veleprometu, odakle je - što je on osobno vidio - odvezeno 10 ili 15 žrtava. Ta su ubojstva, dodao je svjedok, počinili pripadnici vukovarske Teritorijalne obrane.

Tomićev je iskaz, kako je objasnio sudac Krstajić, pročitan zato što je s njim tih dana bio i Bogoljub Kijanović, koji će na Specijalnom sudu svjedočiti u četvrtak, 23. lipnja.

Suđenje se nastavlja u srijedu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙